Događanja

02.
prosinca 2023.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
MAĐARSKA NACIONALNA FILHARMONIJA
ALEVTINA IOFFE, dirigentica
ALEKSANDER MALOFEJEV, glasovir

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
23,00 € 173,29 kn
30,00 € 226,04 kn
35,00 € 263,71 kn
Ulaznice
23,00 € 173,29 kn
30,00 € 226,04 kn
35,00 € 263,71 kn
MAĐARSKA NACIONALNA FILHARMONIJA
ALEVTINA IOFFE, dirigentica
ALEKSANDER MALOFEJEV, glasovir
 
Program:
Sergej Sergejevič Prokofjev: Suita iz baleta Romeo i Julija, op. 64 (izbor: Alevtina Ioffe)
Franz Liszt: Ples mrtvaca, fantazija za glasovir i orkestar, S. 126
Frédéric Chopin: Andante spianato i Velika briljantna poloneza za glasovir i orkestar, op. 22
Béla Bartók: Suita iz baleta Čudesni mandarin, op. 19
 
Večer glazbe strasti najboljega mađarskog orkestra, izvanserijske dirigentice i novog dragulja u kruni svjetske klasične glazbe! 
 
Mađarska nacionalna klasična glazba može se pohvaliti nizom glazbenih genija koji su oblikovali i svjetsku povijest glazbe: Franz Liszt, Béla Bartók, Zoltán Kodály, György Ligeti, Georg Solti i Eugene Ormandy korifeji su te velike glazbene nacije, a Mađarska nacionalna filharmonija, koja ove, 2023. godine, obilježava stotu godišnjicu utemeljenja, najprestižniji je i tradicijom najbremenitiji nacionalni orkestar. Glazbena kritika apostrofira ga kao „orkestar golemog potencijala koji fokusiranim i senzitivnim muziciranjem svojih glazbenika-virtuoza doseže blistave vrhunce umijeća orkestralnog glazbovanja“! Iako, nažalost, još uvijek nije uobičajeno da takvim vrhunskim orkestrima ravnaju žene, mlada dirigentica Alevtina Ioffe, jedna je od „najintrigantnijih dirigenata svoje generacije“, a njezine glazbene interpretacije u mnogočemu su superiorne onima njezinih muških kolega. Na glasu su posebice njezine operne interpretacije, o čemu najbolje svjedoče njezini angažmani i realizirani operni projekti na scenama Bavarske državne opere, Komične opere u Berlinu, kao i Operama u Stuttgartu i Seattleu, iako je zapažene uspjehe imala i ravnajući renomiranim svjetskim orkestrima, kao što su Pariška filharmonija ili Staatskapelle iz Weimara.
 
Ako već govorimo o vrhunskim interpretacijama kao standardu koji smo si zadali u ponudi koncerata ciklusa Lisinski subotom, ovaj koncert nesumnjivo je još jedan istinski vrhunac! Ljubiteljima glazbe i našim pretplatnicima nudimo mogućnost susreta s najnovijim „čudom ruske pijanističke škole“ (Corriere della Sera) – Aleksanderom Malofejevim, novim 'draguljem' svjetskoga pijanizma! Malofejev se, kao rijetko koji wunderkind u povijesti, može pohvaliti da je već kao dvanaestogodišnjak (!) osvojio jedno od najvećih svjetskih pijanističkih natjecanja, Međunarodno natjecanje Petar Iljič Čajkovski u Moskvi (apsolutno prvo mjesto i zlatna medalja!), a potom i Kinesko međunarodno pijanističko natjecanje te međunarodna pijanistička natjecanja u Bergamu i Brescii u Italiji. Nakon tih trijumfa, Malofejevu su širom otvorena vrata svih koncertnih ciklusa svijeta. Danas kao solist nastupa s najvećim svjetskim orkestrima, kao što su Festivalski orkestar iz Lucerna, Orkestar iz Philadelphije, Filharmonija milanske Scale, Ruski nacionalni orkestar ili Orkestar Nacionalne Akademije Santa Cecilia, pod ravnanjem dirigenata kao što su Riccardo Chailly, Fabio Luisi ili Michael Tilson Thomas, a prvi je pijanist u povijesti kojemu je dodijeljena nagrada za mlade pijaniste Yamaha. Antologijska djela velikih Mađara Liszta i Bartóka uz glazbu Chopina i Prokofjeva, uz sjajne interprete, zalog su večeri ispunjene glazbenim užitkom! 
 
Nakon koncerta s umjetnicima razgovara Ivan Ćurković. 

Popuste za pojedinačnu kupnju ulaznica ostvaruju: 30 % osobe s invaliditetom (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), 20 % studenti, učenici i umirovljenici, 20 % zaposlenici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, 20 % pretplatnici ciklusa Zagrebačke filharmonije, 20 % zaposlenici tvrtke INA te 20 % skupni posjeti (više od 15 ulaznica). Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu kupiti ulaznice po cijeni od 5 €. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice i za kupnju na blagajni Dvorane. Popusti se ne zbrajaju. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.