Događanja

16.
prosinca 2023.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
IL GIARDINO ARMONICO
GIOVANNI ANTONINI, umjetničko vodstvo
AVI AVITAL, mandolina

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
30,00 € 226,04 kn
35,00 € 263,71 kn
40,00 € 301,38 kn
Ulaznice
30,00 € 226,04 kn
35,00 € 263,71 kn
40,00 € 301,38 kn
IL GIARDINO ARMONICO
GIOVANNI ANTONINI, umjetničko vodstvo
AVI AVITAL, mandolina
U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu
 
Program:
Georg Friedrich Händel: Concerto grosso u G-duru, op. 6, br. 1, HWV 319
Emanuele Barbella: Koncert za mandolinu, dvije violine i basso continuo u D-duru
Francesco Durante: Drugi koncert u g-molu za gudače i basso continuo
Johann Sebastian Bach: Koncert u d-molu za blok-flautu, mandolinu, gudače i basso continuo, BWV 1060
*   *   *
Antonio Vivaldi: Sinfonia u h-molu Al Santo Sepolcro u h-molu, RV 169
Antonio Vivaldi: Cum dederit, 4. stavak iz moteta Nisi Dominus za glas, gudače i basso continuo, RV 608 (transkripcija za šalmaj i gudače)
Carl Philipp Emanuel Bach: Prva simfonija za gudače i basso continuo u G-duru, Wq 182/1, H 657
Giovanni Sollima: Koncert za mandolinu Ad Avi Avital
 
Vrhunci barokne glazbe u interpretaciji nenadmašnih talijanskih majstora! 
 
Pretpostavljamo da bi većini današnjih ljubitelja glazbe prva asocijacija na baroknu glazbu bila – Il Giardino armonico! Iako ta teza, dakako, nije znanstveno potvrđena i ovdje je iznesena u šali, taj odlični talijanski barokni ansambl za mnoge obožavatelje glazbe baroknog i pretklasičnog glazbenog razdoblja neprijeporno utjelovljuje najbolje, najuzbudljivije i najvirtuoznije karakteristike toga predivnog razdoblja u povijesti europske glazbe!
 
Ansambl je 1985. utemeljio svestrani i predani istraživač, muzikolog i izvrsni dirigent Giovanni Antonini. Il Giardino je virtuoznim, usudili bismo se reći i furioznim interpretacijama (prisjetimo se samo suradnje s fenomenalnom Ceciliom Bartoli!) godinama 'dizao prašinu' ne samo zbog senzacionalnih otkrića prelijepe barokne glazbe, zaboravljene i zatočene u tami notnih arhiva diljem Italije i svijeta, nego i uzbibao duhove svojim briljantnim, novim vizijama i izvedbama antologijskih baroknih remek-djela! Upravo nevjerojatno zvuči i podatak da je Il Giardino gotovo za svaki od svojih brojnih nosača zvuka dobio (i još uvijek redovito dobiva!) neku od prestižnih nagrada svjetske diskografske scene (među ostalima, njemačku nagradu Echo Klassik ili francuske Diapason d'Or ili Choc de l'anné).
 
Posebnost i specifična draž ovoga koncerta bit će i nastup Avija Avitala, „prvog mandolinista na svijetu koji je nominiran za nagradu Grammy“. Kritičar New York Timesa za Avitala je izjavio da je njegova nevjerojatna virtuoznost sviranja mandoline usporediva s virtuoznošću legendarnih glazbenika, gitarista Andrésa Segovije ili violinista Jasche Heifetza i da je riječ o unikatnom, karizmatičnom glazbeniku. Osim zanosne glazbe talijanskih baroknih majstora Vivaldija, Durantea i Barbelle, čiji glazbeni opusi donose ugođaj Mediterana – dašak morskog povjetarca s lagune Venecije i vedrinu sunčanog Napulja, na programu su i antologijska djela besmrtnih baroknih majstora Johanna Sebastiana i Carla Philippa Emanuela Bacha te Georga Friedricha Händela. 
 
Nakon koncerta s umjetnicima razgovara Dario Poljak. 
Popuste za pojedinačnu kupnju ulaznica ostvaruju: 30 % osobe s invaliditetom (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), 20 % studenti, učenici i umirovljenici, 20 % zaposlenici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, 20 % pretplatnici ciklusa Zagrebačke filharmonije, 20 % zaposlenici tvrtke INA te 20 % skupni posjeti (više od 15 ulaznica). Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu kupiti ulaznice po cijeni od 5 €. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice i za kupnju na blagajni Dvorane. Popusti se ne zbrajaju. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.