Novosti

28. prosinca 2021.

Predstavljen nosač zvuka "Night and Day" uoči proslave Dana dvorane Lisinski

Uz Dražena Siriščevića, ravnatelja Lisinskog, o novom nosaču zvuka koji su snimili Tomislav Mužek i Zagrebački kvartet saksofona, govorili su i sami umjetnici te Nikolina Mazalin, kreativna direktorica diskografske kuće Croatia Records, u čijoj je produkciji nosač zvuka i izdan.
 
Novi nosač zvuka „Night and Day“ našeg čuvenog tenora svjetskog glasa i operne zvijezde najvišeg sjaja međunarodnih pozornica Tomislava Mužeka i jednako tako uspješnog ansambla, Zagrebačkog kvarteta saksofona zapravo je zbirka 13 planetarno poznatih jazz-standarda, koji su postali slavni u interpretacijama velikana kao što su Frank Sinatra, Dean Martin ili Tony Bennett, a koje je za glas i Zagrebački kvartet saksofona obradio Saša Nestorović. 
 
Materijal za nosač zvuka snimljen je i odmah potom i zagubljen još 2006. godine, no nedavno je ponovno pronađen na jednom od starih tvrdih diskova u ormaru jednog od članova Kvarteta. Upravo na inicijativu ravnatelja Siriščevića – koji je ujedno potaknuo i nastanak CD-a – a uz svesrdnu suradnju diskografske kuće Croatia Records, nosač zvuka je pripremljen i izdan u upravo nevjerojatno kratkom roku od 15 dana. 
 
Tomislav Mužek na današnjoj je konferenciji govorio o suradnji s Kvartetom saksofona, koja je započela prije gotovo 20 godina, nevjerojatno dobroj energiji za vrijeme snimanja, o svojem „izletu“ u nešto što nije „fah“ jednog opernog pjevača, i prisjetio se dana kada je započeo pjevati jazz-standarde koje je oduvijek volio. „Naša je suradnja započela obradom čuvene skladbe Una furtiva lagrima Gaetana Donizettija iz opere 'Ljubavni napitak' koju je Saša Nestorović prekrasno obradio za glas i kvartet saksofona i ta skladba je jako lijepo zazvučala u toj konstelaciji. Saša je predložio i neke standarde iz American Songbook. Pošto je meni taj repertoar bio „tiha patnja“, i to mi je dalo svojevrsnu inspiraciju – kratki izlet u nešto što nije moj fah i to se pokazalo kao pun pogodak, a onda je Dražen došao i s idejom da bi to trebalo snimiti, što smo onda i realizirali. Trebalo je vidjeti hoće li to 'vino' biti dobro, no eto, nakon 15 godina, pokazalo se da je to godište jako dobro i da je 'vino' dobro odležalo“, rekao je Mužek o albumu Night and Day
 
Govoreći o svojim aranžmanima skladbi za ovaj nosač zvuka, član Zagrebačkog kvarteta saksofona Saša Nestorović rekao je da je pokušao ostaviti jako puno improvizacije tako da to ipak bude „pravi“ jazz. "Aranžmani sadrže i reminiscencije na Coltranea ili Charlieja Parkera, ali nose i pečat i duh glazbe Bartóka ili Šostakoviča", kako je napomenuo Dragan Sremec iz Kvarteta. 
 
Nikolina Mazalin iz diskografske kuće Croatia Records rekla je kako je ponosna da je izdavanje ovog sjajnog nosača zvuka ponuđeno baš njima: „Imamo jako dobar motiv, imamo fenomenalan CD i okružili smo se izvanrednim suradnicima, što je rezultiralo ovim prekrasnim djelom koje danas imamo pred sobom."  Taj CD predstavlja "ovogodišnju i dugogodišnju krunu suradnje Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i diskografske kuće Croatia Records", a moći će se nabaviti već i na Danu Dvorane, iako će službeno biti u distribuciji tek u petak, 31. prosinca. 
 
Naposljetku je ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević uputio poziv na koncert u povodu proslave Dana Dvorane na kojem će nastupiti Tomislav Mužek sa svojim Triom i Zagrebački kvartet saksofona: „Mi smo taj koncert nazvali 'Svim na zemlji' prema jednoj od skladbi koja će biti na programu, a njegov podnaslov je 'Sviramo samo vedre note i pjevamo samo sretne ljubavi'. Za sve koji dođu bit će to jedno pravo cijepljenje ljubavlju i optimizmom koji nam svima trebaju u budućnosti koja će, nadam se, biti puno bolja od onog što pamtimo u ove posljednje dvije godine. Srdačno ste pozvani na koncert za Dan Dvorane!“