Novosti

27. rujna 2023.

Otvorenje nove koncertne sezone u Lisinskom

Na današnjoj konferenciji za medije novoizabrani ravnatelji Nina Čalopek i Filip Fak predstavili su novu sezonu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Zagrebačke filharmonije.
 
Ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Nina Čalopek, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak i šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz danas su predstavili novu koncertnu sezonu ujedno najavivši i neke nove projekte i suradnje. Među govornicima bio je i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.
 
Ravnateljica Lisinskog Nina Čalopek prenijela je medijima neke od svojih vizija i strategija kojima se želi postići da Dvorana Lisinski postane susretište i sjecište svega glazbenoga u gradu Zagrebu.
 
Napomenula je da ove subote, 30. rujna započinje ciklus Lisinski subotom koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, koji je realiziran u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, pod ravnanjem njihova šefa dirigenta Pascala Rophéa. Bit će to prvi od 15 sjajnih koncerata objedinjenih pod sloganom Svijet na dlanu, koji najbolje opisuje Ciklus.
 
Ravnateljica je istaknula važnost suradnje sa Zagrebačkom filharmonije. Isto tako, najavila je i suradnju s drugim institucijama, Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskom glazbenom mladeži i drugima. U okviru proslave 50. obljetnice postojanja Dvorane, najavila je trodnevnu proslavu krajem prosinca kojom ćemo se prisjetiti nekih od najbitnijih događaja koji su se odvijali u Dvorani.
 
„Ponuda naše Dvorane mora biti žanrovski raznovrsna. Temelj sam, naravno, stavila na ciklus Lisinski subotom, a još jedan temelj na koncerte klasične glazbe u suradnji s drugim partnerima i institucijama. No u pripremi je i kampanja kojom bismo htjeli staviti naglasak na to da Dvorana Lisinski nudi i balet, i kazalište, i jazz, i world musicLisinski treba biti živo i moderno mjesto novih inicijativa, novih trendova, novog odnosa s publikom, otvorene komunikacije prema Zagrepčanima, s naglaskom na najmlađe i obitelji.“
 
Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak zahvalio je gradonačelniku na danom povjerenju i izrazio veliko zadovoljstvo zbog bliske suradnje Zagrebačke filharmonije i Lisinskog. Kao neke od ciljeva koje je postavio u svojem mandatu naveo je otvaranje prema široj javnosti, razbijanje mita o nedodirljivosti klasične glazbe i edukacijski ciklus za sve naraštaje: „Vizija moga mandata je otvaranje prema široj publici, prema većoj publici jer mi smo institucija koja služi svim građanima.“ Najavio je nova gostovanja Zagrebačke filharmonije u raznim gradskim prostorima, kao i inozemna gostovanja kojima će se Zagrebačka filharmonija predstavljati kao ambasador hrvatske glazbene kulture.
 
Šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz osvrnuo se na neke od programa i soliste koji će nastupiti u nadolazećoj sezoni Zagrebačke filharmonije: „Možemo slobodno reći da dolaze prave dirigentske legende - mo Lawrence Foster, koji je poznavao maestra Matačića te se posebno raduje dirigirati ‘Lovrinim orkestrom’, zatim mo Antoni Wit i mo Hans Graf, predstavnici elitne starije generacije, mo Jun Märkl rijetko priznate uspješnosti u simfonijskom i opernom repertoaru, mo Ivan Repušić, predstavnik visoke klase hrvatskih dirigenata, ma Elisabeth Fuchs, maestri Simon Krečič, Hendrik Vestmann, Alexander Humala, Ayyub Guliyev, Evan Christ, Tomislav Fačini i dr.“ Predstavio je i Zagrebačko glazbeno proljeće, zajednički projekt Filharmonije i Dvorane Lisinski, koji započinje na proljeće 2024. godine. Najavio je još jednu važnu suradnju koja je jutros potvrđena. Zagrebačka filharmonija uskoro će snimiti djela velikih hrvatskih skladatelja za poznatu diskografsku kuću Naxos.
 
Podršku ravnateljima Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Zagrebačke filharmonije te njihovim programima i vizijama izrazio je i gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević: „Čast mi je biti u društvu dvoje mladih stručnih perspektivnih ljudi koji imaju viziju kako bi ove institucije trebale izgledati. To je vizija kulture koja se poklapa s našom vizijom kulture i upravo zato ste dobili povjerenje da to i napravite - vizija kulture koja nije elitistička, nego je otvorena za sve građane grada Zagreba.“ U svojem je obraćanju najavio i povećanje programskih i kapitalnih sredstava te pohvalio festival Zagrebačko glazbeno proljeće umjetničkog ravnatelja maestra Runtza.
 
Dolazak brojnih novinara i zaljubljenika u glazbu na konferenciju potvrdio je da je interes za razvoj i aktivnosti tih dviju kulturnih institucija velik i važan ne samo za Zagreb već i za cijelu Hrvatsku.
 
Foto: Tomislav Jagar