Novosti

24. svibnja 2023.

Najblistavije svjetske zvijezde klasične glazbe u zlatnoj sezoni Dvorane Lisinski

Ususret svečanoj 50. obljetnici Dvorane, na konferenciji za medije predstavljeno je 15 koncerata najvećih umjetnika svjetskih pozornica koji nastupaju u koncertnom ciklusu 'Lisinski subotom' u nadolazećoj, obljetničkoj sezoni 2023./2024.
 
Već pola stoljeća Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog neizostavni je simbol glazbene umjetnosti u Republici Hrvatskoj, središnje mjesto vrhunskog glazbenog doživljaja gdje su odsvirane i otpjevane note velikih događaja ključnih za kulturu ovoga područja. 
 
Ciklus Lisinski subotom već zlatnih pedeset godina parira programima najprestižnijih koncertnih dvorana svijeta ugošćujući najveće svjetske zvijezde klasične glazbe današnjice i predstavljajući blistave velikane budućnosti. 
 
„Pedeseta obljetnica nam puno znači i slavimo je zajedno s publikom, drago nam je i zahvalni smo što nas podupirete svih ovih godina“, izjavila je v. d. ravnateljice Dvorane Lisinski Kristina Bukojević Flegar te predstavila nadolazeća koncertna gostovanja. 
 
Ciklus 30. rujna otvara Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestralnog šefa dirigenta Pascala Rophéa, koji će obilježiti još jednu obljetnicu – 210. godišnjicu rođenja Richarda Wagnera programom Opera bez riječi. U nešto više od jednog sata gledatelji će doživjeti glazbeni presjek opernog ciklusa Prsten Nibelunga, kao i suitu iz opere Peleas i Melisanda Wagnerova poštovatelja Claudea Debussyja. 
 
„Poziv da SO HRT-a otvori slavljeničku sezonu Dvorane Lisinski velika je čast. Za naš orkestar ova je Dvorana neizmjerno važna. Jedina je dvorana u gradu, usudila bih se reći i u zemlji, koja svojom veličinom, reputacijom i akustikom odgovara koncertima simfonijske glazbe, kao i studijskim snimanjima simfonijske glazbe, koji su također važna djelatnost SO HRT-a. To nije samo prostor, to je jedan važan i potentan organizator glazbenih događanja te za nas jako važan strateški partner. Drago mi je da je taj odnos uzajaman. Ispred nas je još jedna ekskluziva, još jedna hrvatska praizvedba dviju orkestralnih suita. Ovaj put na pozornici nemamo pjevače, nemamo soliste, samo orkestar i maestra Rophéa, ali imamo repertoar toliko glazbeno snažan i moćan da doista ne treba ništa više“, rekla je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a
 
Početak jeseni obilježit će koncert orkestra grandiozne povijesti, jednog od najboljih njemačkih orkestara, Drezdenske filharmonije pod ravnanjem Krzysztofa Urbańskog uz gostovanje nove zvijezde svjetske glazbene scene Julie Hagen. 
 
Bečku eleganciju, prepoznatljivu toplinu zvuka i nevjerojatnu radost muziciranja u Lisinski u novoj sezoni donose legendarni Bečki simfoničari pod ravnanjem Jaapa van Zwedena te uz gostovanje virtuozne i intrigantne nizozemske violinistice Simone Lamsme
 
U Lisinski se vraća Joshua Bell, ikona svjetske violinističke scene, koji nastupa s orkestrom NDR Elbphilharmonie pod ravnanjem maestra Alana Gilberta. 
 
Dijeliti pozornicu sa svjetskim zvijezdama zasigurno nije lak zadatak, no Solisti, Zbor i Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu svake godine nadmaše očekivanja te u ciklusu Lisinski subotom publici pružaju posebnu večer otkrića novih glazbenih svjetova i budućih velikih zvijezda. 
 
„Imamo čast nastupiti čak dva puta, što nije ništa novo. Prilika našem orkestru i studentima da nastupe u ovako elitnom koncertnom ciklusu je veoma dragocjena. Ne samo za nas, već i za publiku. Uvijek smo uspijevali ponuditi nešto novo i drugačije, s renomiranom gostima, a tako će biti i ovaj put“, najavio je Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. 
 
Tako će pod ravnanjem maestra Dawida Runtza Solisti, Zbor i Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu nastupiti 18. studenoga, a 20. travnja pod ravnanjem maestra Eitana Globersona
 
Orgulje Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog ponovno će zasjati i pokazati svoju moć, i to u rukama kraljice orgulja Ivete Apkalne, koja u rodnoj Latviji ima status superzvijezde. 
 
U Ciklusu gostuje i Mađarska nacionalna filharmonija, koja ove godine obilježava stotu godišnjicu utemeljenja, pod ravnanjem Alevtine Ioffe uz solista na glasoviru Aleksandera Malofejeva. 
 
U naš hram glazbe vraćaju se talijanski majstori barokne glazbe Il Giardino Armonico koji će pod umjetničkim vodstvom Giovannija Antoninija ugostiti prvog mandolinista na svijetu nominiranog za nagradu Grammy, Avija Avitala. 
 
Naš nagrađivani mladi pijanist Lovre Marušić nastupit će uz Slovačku filharmoniju pod ravnanjem maestra Daniela Raiskina. 
 
Ove sezone slave i poznati Zagrebački solisti koji 24. veljače pripremaju svečani koncert u povodu svoje 70. obljetnice. Ovom karizmatičnom ansamblu svjetske klase koji je ispisao najljepše stranice hrvatske umjetničke glazbe na slavlju će se pridružiti violinistička zvijezda Julian Rachlin
 
„Velika nam je čast što smo tu, što smo dio ovog društva. Već pedeset godina najbolja svjetska glazba dolazi u Zagreb. Lisinski je nositelj kvalitete i veliki ansambli, orkestri i solisti dolaze ovdje i čine naš grad jednim od kulturnih središta ovog dijela Europe. Sretni smo što imamo odličnu suradnju s Dvoranom Lisinski i što ćemo ovdje proslaviti našu 70. obljetnicu. Ansambl svake godine naruči praizvedbu djela hrvatskog autora. Za ovaj koncert ta je čast pripala našem sjajnom skladatelju, akademiku i prijatelju Zagrebačkih solista Frani Paraću. Na kraju cijelog će nam se programa pridružiti svi naši stari članovi i odsvirat ćemo jedan stavak iz Trećeg Brandenburškog koncerta“, izjavio je Krunoslav Marić, član Zagrebačkih solista. 
 
Jedan od najiščekivanijih događaja ove sezone ciklusa Lisinski subotom svakako je i koncert Simfonijski orkestar grada Birminghama pod ravnanjem maestra Kazukija Yamade uz gostovanje svjetski poznate pijanistice Alice Sare Ott. 
 
Koncert za koji se uvijek traži ulaznica više održat će naš slavni pijanist Ivo Pogorelić
 
Blagdan umjetnosti za one koji vole glazbu u boji 'plavičastih tonova' sa 'Zapadne strane' u interpretaciji svjetskoga pijanističkog virtuoza i orkestra fenomenalnih glazbenika je 11. svibnja 2024. kada nastupa Slovenska filharmonija te uz dirigenta i pijanista Waynea Marshalla izvodi djela Ravela, Bernsteina i Gershwina. 
 
„Zahvaljujem se na pozivu što možemo sudjelovati u društvu ovako dobrih orkestara, dirigenata i solista. Čestitke na ovako odličnom programu. Velika nam je čast što smo dio tog programa. Program će biti lakši po karakteru, ali će izvođači biti malo stariji, mislim da su ovogodišnji favoriti Muzička akademija i onda mi!“ rekao je Matej Šarc, direktor i umjetnički voditelj Slovenske filharmonije. 
 
Za sam kraj sezone u Ciklusu će nastupiti jedan je od najvećih umjetnika gitare današnjice Miloš Karadaglić. 
 
Pretplatničke ulaznice u prodaji su od 23. svibnja, a moguće ih je nabaviti na blagajni Dvorane te online OVDJE
 
Foto: Tomislav Jagar