Novosti

2. svibnja 2023.

Još jedan veličanstveni recital velikog umjetnika u ciklusu Lisinski subotom

U sklopu ciklusa "Lisinski subotom" nakon malo više od godinu dana zagrebačka publika imala je prigodu ponovno uživati na mjesecima unaprijed rasprodanom koncertu jednog od najvećih glazbenika današnjice Ive Pogorelića.
 
Ekskluzivno za HRT, legendarni je pijanist podijelio svoje dojmove o nastupu pred domaćom publikom.
 
Već dobro poznat prizor dvorane, ali i pozornice ispunjene do posljednjeg mjesta. I ne samo u Lisinskom nego u svim velikim svjetskim dvoranama u kojima nastupa legendarni maestro. Umjetnička i ljudska karizma, jedinstveni talent i inovativni pristup djelima ono je što ga, i nakon više od 40 godina karijere, čini posebnim. Bilo da nastupa sam ili s velikim orkestrima, maestrov je stav o tome pragmatičan.
 
- Kad ste sami, nemate se na koga žaliti, a kad je s orkestrom, imate više materijala pa se možete žaliti na jednog drugog, rekao je Pogorelić.
 
Odabrao omiljenog Chopina
 
Za zagrebački je recital odabrao omiljenog mu Chopina, čija je djela prošle godine nakon više od dva desetljeća snimio na novom albumu kojeg su obožavatelji diljem svijeta razgrabili, a na popis odabranih skladatelja još dodao Schumanna, Sibeliusa i njemu iznimno važnog Schuberta.
 
- To je možda i najvažniji dio ovog recitala jer se radi o kompozicijama koje nikad prije njega nitko nije osmislio. Dakle format muzičkih momenata je izmislio Schubert. On je prvi koji je uobličio i izmislio da kompozicija ima šest segmenata i ako nisu pisani istog dana i istog tjedna, one su sabrane u djela, kazao je Pogorelić.
 
Zahvaljujući beskompromisnim umjetničkim kriterijima i predanoj potrazi za savršenim muziciranjem, što je, kaže maestro, i najvažnija nit vodilja u njegovoj karijeri, svaki njegov koncert ostaje nezaboravan. U lipnju odlazi na kinesku turneju, a u planu su pripreme za snimanje novog albuma, još uvijek obavijenog velom tajne.
 
Izvor: HRT
Foto: Cropix