Novosti

20. ožujka 2019.

Gidon Kremer – osebujna legenda klasične glazbe uskoro na pozornici Lisinskog

Jedan od najinovativnijih glazbenika današnjice, Gidon Kremer, 6. travnja dolazi u Lisinski sa svojim impresivnim projektom Kremerata Baltica, dobitnicima nagrade Grammy u kategoriji “Najbolje izvedbe komornog sastava”!
 
Violinist Gidon Kremer tijekom dugogodišnje je karijere svirao u svim najpoznatijim svjetskim koncertnim dvoranama, surađivao s velikanima te uz ustaljene forme klasične glazbe promovirao i dostignuća suvremenih autora kao što su Alfred Schnittke, Arvo Pärt, Giya Kancheli, Sofia Gubaidulina, Valentin Silvestrov, Luigi Nono, Philip Glass i Astor Piazzolla, koji su praizvedbu djela povjerili upravo njemu. Spajanje nespojivog, beskompromisna individualnost, konstantno istraživanje mogućnosti interpretacija i naviranje novih ideja donijele su mu mnoštvo nagrada te uspješnih diskografskih izdanja s kojima je učvrstio važnost svoje pozicije u povijesti glazbe.
 
Uvijek otvoren za nove ideje i pomicanje granica glazbene umjetnosti, Kremer za Lisinski priprema posebno osmišljen program. Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu, op. 51, Hob XX:1B Josepha Haydna I Gudački kvartet u es-molu br. 15 op. 144 Dmitrija Šostakoviča, obogaćeni inovativnom i nadasve zanimljivom interpretacijom. Djela će prožeti mislima svjetskih velikana (Primo Levi, Stephen Hawking, Rose Ausländer, Jorge Luis Borges, Harold Pinter, Steve Jobs) čiji su životi velika inspiracija ovim vrhunskim glazbenicima, a zasigurno će izazvati divljenje i zagrebačke publike u kontekstu velikih glazbenih remek-djela koja će izvesti te večeri.
 
Gidon Kremer svijetu je poznat kao umjetnik bez dlake na jeziku, kritičar nepotrebne raskoši i elitizma klasične glazbe, zbog čega je nastala njegova knjiga “Pisma mladom pijanistu” u kojoj se osvrnuo na stanje cjelokupne glazbene industrije te težini i izazovima postavljenim pred mlade i darovite glazbenike koji se teško bore za svoje mjesto na sceni.
 
Uvijek je neizmjerna podrška mladima, pa je tako nastala i Kremerata Baltica, orkestar koji okuplja najbolje glazbenike iz Latvije, Litve i Estonije te čini složnu ekipu specifičnog pristupa glazbi kao cjelokupnom doživljaju života, koju zajednički žive s velikom strašću.
 
Vječni protivnici pojma glazbe kao usputne zabave, u Lisinskom će slušateljima pružiti nezaboravno iskustvo, uvesti ih u najdublje sfere ljepote remek-djela koja će stopiti s ljepotom života, čime će izgraditi i posebnu filozofsku dimenziju grandiozne večeri.
 
Ulaznice za koncert po cijeni od 130/170/210 kn mogu se kupiti na www.lisinski.hr te na blagajni Dvorane.