Novosti

19. ožujka 2021.

22. ožujka u 6:24 - "Glazba glasnija od potresa" u Hrvatskom glazbenom zavodu

Jedinstveni glazbeni događaj na godišnjicu potresa koji je zadesio Zagreb okupit će u HGZ-u vrsne umjetnike koji svojim ranojutarnjim nastupom žele podsjetiti na taj strašan događaj, ali i poslati poruku nade i optimizma.
 
Iako i sami u nezavidnoj situaciji izazvanoj pandemijom, glazbenici će u ponedjeljak ujutro koncertom Glazba glasnija od potresa izraziti podršku HGZ-u i svim kulturnim institucijama koje su pretrpjele štetu u potresu, u koje spada i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, i koje ustraju u svom radu unatoč teškim vremenima. Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na 1. programu Hrvatske televizije, 3. programu Hrvatskoga radija i na Radiju Sljeme. 
 
Gundulićeva 6 adresa je na kojoj su stasali naraštaji umjetnika klasične glazbe i njima su dvorane HGZ-a i danas među najomiljenijim, a ovoga puta im se na pozornici pridružuju i vrhunski izvođači jazza, rocka i zabavne glazbe. Svojim muziciranjem oni će nastojati nadglasati zvuk potresa koji i dalje odzvanja u ušima svima koji su ga doživjeli. 
 
Koncert će otvoriti Matej Meštrović klavirskom skladbom HGZ Potresno koju je skladao duboko potresen prizorima ranjenog HGZ-a na fotografijama Zvonimira Ferine.
Gitaristi Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić izvest će skladbu Ivana Pešuta Take it easy, a jazz-pjevačica Lela Kaplowitz izvest će vlastitu skladbu Imamo sve uz klavirsku pratnju Joea Kaplowitza.
Gitarist Ante Gelo nastupit će sa skladbom Zdenka Runjića Nocturno, a potom zajedno s Bornom Šercarom i Zvonimirom Šestakom izvesti Czardas Vittoria Montia.
Sopranistica Valentina Fijačko Kobić pjevat će uz klavirsku pratnju Maria Čopora skladbu Ave Maria Michala Lorenca, a violončelistica Monika Leskovar uz pratnju Zagrebačkih solista izvest će Elegiju Rudolfa Matza.
Zagrebački solisti zaokružit će ovaj vrhunski glazbeni doživljaj izvedbom Simfonije u G-duru, br. 88, IV. Finale, Allegro con spirito Josepha Haydna.
 
Posveta plemenitim ljudima
 
Ovom prilikom i Lisinski iskazuje podršku zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda, toj prekrasnoj, 145 godina staroj „kući u kojoj stanuje glazba“ koja je preživjela već jedan potres davne 1880. godine, a u prošlogodišnjoj katastrofi pretrpjela doista velika oštećenja. Hitna sanacija obavljena je u rekordnom roku zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena u donatorskoj kampanji. 
 
„Ovim koncertom Hrvatski glazbeni zavod želi zahvaliti svim donatorima koji su omogućili da među prvima u gradu napravimo hitnu sanaciju i osposobimo naše dvorane za koncertnu djelatnost. No ne samo našim donatorima, koncert je posveta svim plemenitim ljudima koji su otvorili svoja srca nakon zagrebačkog potresa i nakon razornih potresa u Banovini“, rekla je predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković
 
Donatorska kampanja za obnovu zgrade i opstanak jedne od najstarijih hrvatskih udruga građana i dalje traje, a sve detalje potražite na https://www.hgz.hr/donacije/.