Događanja

23.
veljače 2024.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
PLAVI CIKLUS
JUN MÄRKL, dirigent
CAROLIN WIDMANN, violina

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Zagrebačka filharmonija
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
Ulaznice
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
JUN MÄRKL, dirigent
CAROLIN WIDMANN, violina
 
Program:
Antonín Dvořák: U carstvu prirode, koncertna uvertira 
Richard Strauss: Koncert za violinu i orkestar u d-molu, op. 8
Antonín Dvořák: Simfonija br. 8 u G-duru, op. 88, B. 163
 
Provedimo prekrasan ljetni dan U carstvu prirode, u pitomoj i čarobnoj seoskoj idili. Skladatelj Antonín Dvořák šeće češkim poljima i šumarcima, osluškuje zvukove prirode i sjajno ih donosi u partituri ove programske uvertire. Djelo je u izvorniku prvi dio ciklusa Priroda, život i ljubav, no skladatelj ih je još za života odlučio izvoditi i objaviti zasebno. Sam Dvořák ravnao je praizvedbom u Pragu 1892. uz ovacije publike.
 
Sedam godina poslije nastala je njegova Simfonija u G-duru koju bismo mogli zvati simfonijom kontrasta. Lirik i sanjar Dvořák započinje prvi stavak melankoličnom melodijom, ali već nakon nekoliko taktova vodi nas u novo raspoloženje, blještavo, puno radosti i veselja. Isti melankolični motiv čujemo poslije kao fanfare u limenim puhačima. To je samo jedan primjer skladateljeve majstorske igre motivima. Po nekim biografima, Dvořák je posjedovao seosko imanje u južnoj Češkoj. Otuda vjerojatno potječe njegova ljubav prema prirodi i stalno osluškivanje narodnih napjeva koje tako često čujemo u njegovim djelima. Primjer za to je treći stavak simfonije koji je sanjiva balada, no završava veselom polkom. Valja spomenuti i drugi stavak s divnim solom prve violine. Kao sjajan poznavatelj orkestracije, Dvořák nam u četvrtom stavku donosi teme iz prvoga, ali potpuno drukčije instrumentirane. Finale ove Simfonije prava je eksplozija radosti, slavljenja života i ljepote.
 
Koncert za violinu i orkestar u d-molu u pravom je smislu riječi skriveni dragulj u skladateljevu opusu. Richard Strauss skladao ga je sa samo 18 godina, 1882. godine, u maniri kasne romantike. Madi Strauss igra se moćnim prvim stavkom, bajkovitim drugim i lepršavim trećim. No već u tom dječačkom djelu čujemo genijalnost, bogatstvo i originalnost budućega skladatelja brojnih remek-djela. Koncert je praizveo njegov rođak Benno Walter u Beču uz klavirsku pratnju mladoga Straussa. Nemamo ga priliku često čuti na koncertnom repertoaru i ovo je prava prilika da uživamo u ovoj maštovitoj skladbi!
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u dvorani Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.