Događanja

02.
veljače 2024.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
PLAVI CIKLUS
IVAN REPUŠIĆ, dirigent
RUBEN DALIBALTAYAN, klavir

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Zagrebačka filharmonija
15,00 €
18,00 €
Ulaznice
15,00 €
18,00 €
IVAN REPUŠIĆ, dirigent
RUBEN DALIBALTAYAN, klavir
 
Program:
Sergej Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br. 3 u d-molu, op. 30
Petar Iljič Čajkovski: Simfonija br. 4 u f-molu, op. 36
 
Glazbom Vam prenosimo ugodan doživljaj profinjenosti, slavenske osjećajnosti i lepršavosti. Pijanist Ruben Dalibaltayan i Zagrebačka filharmonija, pod dirigentskom palicom uvaženog maestra Ivana Repušića, obećanje su za vrhunsku izvedbu.
 
Slavensko podrijetlo Sergeja Rahmanjinova dolazi do izražaja u svim njegovim djelima, no skladana su u duhu zaadnoeuropske romantike. Treći koncert za klavir i orkestar tehnički je toliko zahtjevno djelo da je sam Rahmanjinov, solist na praizvedbi 1909. godine, bo nezadovoljan vlastitom interpretacijom. Ipak, poslije izjavljuje da mu je upravo taj koncert najdraža klavirska skladba. Klasične je, trostavačne forme, a prekrasna, zanosna melodika kao da nas vraća u stara, zaboravljena vremena. Cadenze (solo dijelove) Rahmanjinov je skladao sam, a zanimljivo je i da je drugom izvedbom koncerta (1910.) ravnao slavni Gustav Mahler. Skladatelj je kao „prihvatljivu“ priznao tek studijsku snimku V. Horowitza iz 1930. Ljubitelji filma će svakako prepoznati koncert za jednu od skladbi iz nagrađivanog filma Sjaj (Shine) iz 1996. godine.
 
Čajkovski je skladatelj koji je prvi pronio glazbenu slavu svoje domovine uspješno spajajući romantični izričaj zapada s elementima ruske narodne melodije. O svojoj Četvrtoj simfoniji u pismu svojoj pokroviteljici, grofici N. von Meck, Čajkovski piše: Naša simfonija ima program – može se izraziti riječima. O prvom taktu: Tako je čitav naš život neprestano izmjenjivajne krute stvarnosti i letimičnih sanja o sreći. Drugi stavak – drukčiji stupanj tuge: Kako je tužno, a ipak slatko utonuti u prošlost. O trećem stavku skladatelj ne iznosi nikakav poseban program, to su arabeske, likovi i slike koje jure kroz maštu. Čevrtim stavkom nam govori: Raduj se veselju drugih. Život je ipak podnošljiv. Skladatelj je 4. simfoniju posvetio Mom najboljem prijatelju.
 
*izvor citata: V. Manastierotti: Bogati plodovi, Školska knjiga, Zagreb, 1965.
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u Dvorani Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.