Događanja

15.
prosinca 2023.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
PLAVI CIKLUS:
ELISABETH FUCHS, dirigentica
LOVRO MERČEP, saksofon

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Zagrebačka filharmonija
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
Ulaznice
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
ELISABETH FUCHS, dirigentica
LOVRO MERČEP, saksofon 
 
Richard Wagner: uvertira
Pavle Dešpalj: Koncert za saksofon i orkestar
Franz Schubert: Simfonija br. 9 u C-duru, D 944
 

Hommage počasnom šefu dirigentu Zagrebačke filharmonije - Pavlu Dešpalju.

Za predložak svojoj operi uzeo je Wagner sadržaj legende iz 13. stoljeća o vitezu Tannhäuseru i drevne germanske mitove. Uvertira koja je na programu večerašnjeg koncerta skladana je nakon cijele opere, a u njoj Wagner koristi lajtmotive svih važnijih likova iz opere. To je karakteristika njegova stvaralaštva. Praizvedbom je ravnao sam skladatelj 1845. godine u Hoftheatru u Dresdenu.

Maestro Pavle Dešpalj, vrstan poznavatelj gudačkih instrumenata, skladao je 1963. godine Koncert za alt-saksofon i gudače. Koncert je virtuozan i izuzetno zahtjevan i za solo saksofon, ali i za gudački korpus orkestra. Prvi i treći stavak koncerta podjednako su ritmični, razigrani i virtuozni karakterom. Drugi je stavak zanimljive melodike, a posebno je pamtljiv njegov završetak kojeg autor nadahnuto prepušta solo saksofonu uz pratnju gudačkoga kvarteta.

Franz Schubert, skladatelj iz razdoblja ranoga romantizma, utro je put ostalim glazbenicima i autorima istog razdoblja. Među njegovim orkestralnim djelima najpoznatija je slavna Nedovršena simfonija, ali i Simfonija br. 9 zvana Velika koja ćemo danas čuti. Nažalost, skladatelj nije doživio njenu praizvedbu. Toliko je obimna i tehnički zahtjevna da su je, čak i deset godina nakon skladateljeve smrti, odbili izvesti u Parizu i Londonu. Oduševit će Vas otmjenom jednostavnošću melodije i dotada nepoznatom harmoničnom pratnjom. Ne postoje točni zapisi, ali pretpostavljamo da je praizvedena tek 1839. godine u Leipzigu, a da je izvedbom ravnao F. Mendelssohn-Bartholdy. Ova skladba i dan danas predstavlja izazov kako za dirigenta, tako i za orkestar zbog stilskih i tehničkih zahtjeva pred koje ih Schubert stavlja.

Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u dvorani Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.