Događanja

01.
prosinca 2023.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
PLAVI CIKLUS:
DAWID RUNTZ, dirigent
DUNJA BONTEK, violina

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Zagrebačka filharmonija
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
Ulaznice
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
DAWID RUNTZ, dirigent
DUNJA BONTEK, violina 
 
Koncert se održava uz potporu Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu.
 
Krzysztof Penderecki: Threnody for the Victims of Hiroshima
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, br. 4, KV 218
Paweł Łukaszewski: Adagietto za orkestar 
Krzysztof Penderecki: Simfonija br. 2, Božićna
 
Godine 1775. Wolfgang Amadeus Mozart skladao je Koncert za violinu i orkestar u D-duru, br. 4 i isprva ga posvetio samom sebi. No nakon obrade i dodavanja određenih virtuoznih detalja, koncert je namijenio Antoniu Brunettiju, njegovom nasljedniku u salzburškom dvorskom orkestru. I danas ga smatramo tehnički najzahtjevnijim od skladateljevih violinskih koncerata. Orkestar koji prati solista je u uobičajenom sastavu za razdoblje klasike, donoseći nam motive koji se u solo dionici ponavljaju na virtuozniji način. Prvi stavak ima podnaslov Vojnički zbor karaktera prve teme. Drugi stavak modulira u A-dur i lirskoga je karaktera. Treći stavak nazvan je Rondeau i ponovo se vraća D-duru – tipičan, nestašan i zaigran Mozart. Original rukopisa možemo pronaći u Krakowu.
Paweł Łukaszewski je Adagietto za orkestar skladao 2009. godine. Skladba je kontemplativnog karaktera, bogata divnim harmonijama, daje priliku gudačkom korpusu orkestra da pokaže svoje umijeće zajedničkog muziciranja. Ponekad, tijekom skladbe, mirni karakter je ometen markantnim motivima, no skladba završava u prekrasnom smiraju.
Maestro Krzysztof Penderecki svoju je Drugu simfoniju skladao u zimu 1979. i 1980. godine. Nosi podnaslov Božićna jer nekoliko puta tijekom djela možemo naslutiti motiv poznate božićne skladbe Tiha noć. Praizvedena je u New Yorku 1980. godine. Sastav orkestra je vrlo velik, uključujući i cjelokupnu udaraljkašku sekciju obogaćenu celestom glockenspielom što doprinosi svečanom i veličanstvenom ugođaju. Penderecki je dao potpuno različit pristup klasičnoj glazbi na koju smo navikli, stoga otvorite srce i maštu i prepustite se glazbi
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u dvorani Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.