Događanja

16.
veljače 2024.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
CRVENI CIKLUS:
IN MEMORIAM MAESTRO LOVRO VON MATAČIĆ
ANTONI WIT, dirigent

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Zagrebačka filharmonija
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
Ulaznice
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
'In memoriam maestro Lovro von Matačić'
ANTONI WIT, dirigent 
 
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija br. 38 u D-duru, K 504, Praška 
Anton Bruckner: Simfonija br.6 u A-duru, WAB 106 
 
U sklopu koncerta bit će uručena Nagrada Lovro pl. Matačić za životno djelo koju dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.
 
Iz pisama njegova oca saznajemo da je Wolfgang Amadeus Mozart nekoliko mjeseci 1786. i 1787. boravio u Pragu u povodu praizvedbe njegove opere Figarov pir. U isto je vrijeme praizvedena i njegova Praška simfonija i to s ogromnim uspjehom, kao i opera. Mozart je bio omiljen u Češkoj i među publikom i među kolegama glazbenicima, a pretpostavljamo da mu je upravo veliko umijeće čeških glazbenika dalo slobodu u novom pristupu orkestraciji i instrumentaciji, potpuno različitom od prijašnjih simfonija. Prvi stavak započinje Adagiom gotovo beethovenske  težine. Slijedi nježan Andante te Finale-Presto koji oduzima dah. Praška simfonija toliko je skladna i kompaktna da je često na programu kao uvertira, kako će biti i na ovom koncertu.
 
Simfonija u A-duru idealno prikazuje veliko umijeće i virtuoznost Antona Brucknera na orguljama pretočenu u simfonijski orkestar velikoga sastava kao kod Wagnera. No Bruckner je skladatelj potpuno drukčije osobnosti - skroman, produhovljen, mislima uvijek zaokupljen nadzemaljskim. Takva je i njegova Šesta simfonija - smirena, svijetla, fluidna - poput sunčevih zraka u vitrajima gotičke katedrale. Već nam prvi stavak donosi takav ugođaj, premda su prvi taktovi tihi i skromni. Prava eksplozija slijedi tek sredinom prvoga stavka s limenim puhačima u glavnoj ulozi. Drugi stavak je po mišljenju mnogih jedan od najljepših sporih stavaka glazbene romantike. Slijedi ga bogati Scherzo pa Finale s napomenom skladatelja - pokretan, no ne prebrz. Bruckner sjajno koristi svoje znanje polifonije uklopljeno u izraz kasne romantike. Prepoznat ćemo i mnoge šarmantne glazbene teme skladateljeve rodne Austrije koje čujemo u gudačima. Djelo je praizvela Bečka filharmonija daleke 1883. Godine 1927. u Beču je utemeljeno Društvo poštovatelja Antona Brucknera, a podružnice su mu diljem svijeta. I naš Lovro von Matačić bio je Brucknerov štovatelj.
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u dvorani Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.