Događanja

08.
prosinca 2023.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
CRVENI CIKLUS:
HANS GRAF, dirigent
MARTINA FILJAK, klavir

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Zagrebačka filharmonija
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
Ulaznice
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
HANS GRAF, dirigent
MARTINA FILJAK, klavir
 
Sergej Rahmanjinov: Stijena, op. 7, simfonijska poema 
Sergej Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c-molu, op.18 
Maurice Ravel: Daphnis i Chloé, 1. i 2. suita  
 
Pijanistička virtuoznost i francuski glazbeni šarm garancija su za savršen petak uz Zagrebačku filharmoniju. Maestro Hans Graf i Martina Filjak, naša mnogostruko nagrađivana pijanistica u svijetu poznata po virtuoznosti i prirodnoj muzikalnosti, uz romantični klavirski koncert, dovest će nas do impresionizma.
 
Simfonijska poema Stijena, inspirirana stihovima M. Ljermontova, nastala je 1893. godine. Mladi Rahmanjinov izveo ju je na klaviru tada već starom Čajkovskom koji je bio ugodno iznenađen umijećem mladoga skladatelja. Umro je prije nego ju je uspio čuti orkestriranu, a Rahmanjinov ju je kasnije posvetio Nikolaju Rimski-Korsakovu. Stijena iznosi autorovo viđenje života, njegove prolaznosti, uspona i padova.
 
Njegov Koncert za klavir jedan je od najpopularnijih i pijanistički najzahtjevnijih koncerata, pjevan, melodiozan, na trenutke ritmički zanimljiv. Skladan u klasičnoj koncertnoj, trostavačnoj formi, divne, romantične i zanimljive melodike. Od praizvedbe 1901. do današnjih dana ovaj koncert glazbena je poslastica kako za solista i orkestar tako i za slušatelje.
 
Maurice Ravel bio je izvrstan poznavatelj orkestralne instrumentacije. Bio je toliko genijalan u instrumentaciji da su Slike s izložbe Musorgskoga postale poznate tek nakon što ih je Ravel instrumentirao. Njegova je značajka fluidan impresionizam, a Daphnis i Chloé, djelo nastalo 1909. godine, inspirirano staro grčkim mitom ljubavne tematike, simfonijski je homogen balet. Suite koje ćemo čuti izbor su najzanimljivijh dijelova baleta, skladno se nadovezuju jedan na drugi, a zvuče kao višestavačne simfonije. Smatraju se jednim od najljepših impresionističkih skladbi u povijesti glazbe.
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u dvorani Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.