Događanja

05.
travnja 2024.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
CRVENI CIKLUS:
GABRIEL BEBESELEA, dirigent
DANI BOŠNJAK, flauta
ZOLTAN HORNYANSZKY, oboa

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Zagrebačka filharmonija
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
Ulaznice
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
GABRIEL BEBESELEA, dirigent
DANI BOŠNJAK, flauta
ZOLTAN HORNYANSZKY, oboa
 
Program:
György Ligeti: Rumunjski koncert za simfonijski orkestar
György Ligeti: Koncert za flautu, obou i orkestar
György Ligeti: Simfonijska poema za 100 metronoma (u pauzi koncerta)
Ludwig van Beethoven: Simfonija br. 8 u F-duru, op. 93
 
Rumunjski koncert za simfonijski orkestar mađarskoga skladatelja Györgyja Ligetija su četiri karakterom oprečna stavka nadahnuta drevnim, prastarim narodnim napjevima transsilvanijskog gorja. U duši i sjećanju vrijednog majstora Ligetija, marljivog sakupljača narodnog glazbenog blaga, ostali su odjeci melodija iz djetinjstva koje je sjajno orkestrirao 1951. godine. Tadašnja mađarska vlast smatrala je da skladatelj „neadekvatno“ koristi narodnu glazbenu baštinu, stoga su izvođeni samo pojedini stavci ove skladbe. Rumunjski koncert u cjelini slušamo tek od 1996. kada je G. Ligeti sam revidirao partituru. Večeras će Zagrebačkom filharmonijom ravnati mo. Gabriel Bebeşelea (1987.), rumunjski dirigent, dobitnik prvih nagrada na dirigentskim natjecanjima Lovro von Matačić( Zagreb 2015.) i Jeunesses Musicales (Bukurešt 2011.) Diplomirao je s pohvalama na National University of Music – Bucharest, tijekom školovanja usavršavao se kod vodećih dirigenata današnjice. Osvojio je i prestižnu stipendiju Royal Concertgebouw Orchestra – Amsterdam koja, uz novčanu nagradu, uključuje asistiranje i suradnju s najslavnijim svjetskim dirigentima. Aktivan je na području simfonijske i operne glazbe svih epoha, a posebnu pozornost pridaje zapostavljenim djelima slavnih skladatelja. Dirigentska karijera vodi ga Europom i Azijom, a trenutno je šef dirigent George Enescu Filharmonijskoga Orkestra u Bukureštu.
 
U vrijeme skladanja Koncerta za flautu, obou i orkestar György Ligeti nalazi se u razdoblju iznalaženja novih umjetničkih rješenja – on odstranjuje intervale, njegova pozornost usmjerena je na ritam, šumove i glazbeno prepletanje. Godine 1972., kad je djelo skladano, bilo je pravi novitet suvremene orkestralne glazbe, pogotovo zbog karakteristične metode koju sam Ligeti naziva „mikropolifonija“. Kao solisti večeras će nastupiti solopuhači Zagrebačke filharmonije – Dani Bošnjak na flauti i Zoltan Hornyanszky na oboi. 
Svestran flautist Dani Bošnjak dugogodišnji je član Zagrebačke filharmonije i jedan od najtraženijih hrvatskih flautista. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Njegov bogat repertoar seže od rane glazbe do suvremene, uključujući i mnoge praizvedbe i jazz improvizacije.
Zoltan Hornyanszky je od 2003. prvi oboist Zagrebačke filharmonije. Obou je počeo učiti s 13 godina u rodnoj Budimpešti, nastavlja studij oboe i komorne glazbe s prvim oboistima Berlinske i Bečke filharmonije. Solistička i orkestralna karijera vodi ga diljem svijeta. Osnivač je i suradnik mnogih komornih ansambala, 1997. izabran je za Glazbenika godine, a od 1998. do 2000. studirao je i dirigiranje kod mo. R. Pereza. Kontinuirano surađuje s mnogim hrvatskim orkestrima.
 
Osmu simfoniju L. van Beethovena mogli bismo nazvati efektnim i virtuoznim slavljenjem života. Sam skladatelj, isprva shrvan spoznajom o vlastitoj nagluhosti, hrabro i veličanstveno okreće novi list – sklada svoju najvedriju simfoniju – invencioznu, duhovitu, očaravajuće zaigranu. Beethoven se doslovno vrlo znakovito šali, poigrava formom simfonije, osobito u drugom stavku koji ima pomalo parodistički efekt. U ovoj simfoniji Beethoven ne sklada polagani stavak, njega zamjenjuje skakutavi Allegretto. Velika skladateljeva duhovna snaga očituje se već u prvom stavku, zanosnom temom velikoga umjetničkog iskustva, markantnom i pjevnom. Beethoven je svakako velik individualist, on sklada simfoniju neuobičajene forme, moćne osobnosti i velike izazovnosti. Cijelu 8. simfoniju bi mogli shvatiti kao najavu ekstatične Ode radosti. Djelo je skladano 1812., a praizvedeno 1814. u Beču. Zanimljivo, ne postoji posveta ove simfonije kakvoj ličnosti, kako je skladatelj običavao. Možda je 8. simfonija bila toliko osobna i draga velikom majstoru da ju je posvetio svima kojima je potrebna radost, svima nama.
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % odabrane kategorije cijene ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u Dvorani Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu: prigovor@lisinski.hr.