Događanja

31.
ožujka 2016.
Četvrtak u 20:00 sati
Mala dvorana

WINDOW TO LITHUANIA

Četvrtak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna direkcija Zagreb
Ulaz uz pozivnicu
Ulaz uz pozivnicu

Odabrana litavska komorna djela za violinu, violončelo i glasovir

Povodom proslave ponovno ostvarene neovisnosti Republike Litve i 25. obljetnice litavskog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske

Dalia Dėdinskaitė, violina (Litva / Austrija)
Gleb Pyšniak, violončelo (Litva / Austrija)
Gintaras Januševičius, glasovir (Litva / Njemačka)

Program:
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis: Tri preludija (aranžman za glasovirski trio: N. Galiamova)

Loreta Narvilaitė: Pogledaj more u daljini/skladano posebno za ovaj projekt

Anatolijus Šenderovas: Pjesma i ples

Zita Bružaitė: Sonet IV

Stasys Vainiūnas: Glasovirski trio
                         Andante molto – Allegro moderato
                         Andante
                         Allegro con brio

Ponajbolji litavski glazbenici koji žive i stvaraju u inozemstvu – violinistica Dalia Dėdinskaitė (Litva / Austrija), violončelist Gleb Pyšniak (Litva / Austrija) i pijanist Gintaras Januševičius (Litva / Njemačka) – udružili su se u zajedničkoj inicijativi otkrivanja i objedinjavanja najljepših djela litavskih klasičnih skladatelja u jedan album. Prozor u Litvu zbirka je bisera klasične litavske glazbe koja obuhvaća više od sto godina nadahnuća, kreativne energije i glazbenog talenta. Umjetnici ta blaga žele podijeliti sa slušateljima diljem svijeta i tako proslaviti ponovnu uspostavu neovisnosti Republike Litve. Koncertna turneja obuhvaća nastupe u SAD-u, Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Rusiji, Švedskoj, Ukrajini i drugim zemljama.

Dalia Dėdinskaitė pobjednica je nacionalnih i međunarodnih natjecanja te jedna od najistaknutijih mladih litavskih violinistica. Na međunarodnom natjecanju Violine in Dresden u Njemačkoj 2010. osvojila je glavnu nagradu, a zatim je pozvana da na prestižnom festivalu Dresdner Musikfestspiele 2012 izvede Koncert za violinu L. van Beethovena. D. Dėdinskaitė održala je koncerte diljem Europe, u SAD-u i na Novom Zelandu. Nastupa kao solist uz Litavski državni simfonijski orkestar, Litavski nacionalni simfonijski orkestar, Dresdner Kappelsolisten te uz Simfonijski orkestar Carl Maria von Weber iz Dresdena pod ravnanjem Sauliusa Sondeckisa, Juozasa Domarkasa, Georga Marka i drugih. Godine 2014. debitirala je u Musikvereinu u Beču i uspješno praizvela skladbu Duettissimo V. Barkauskasa. Dalijin je talent najprije prepoznala njezina prva profesorica Elena Lašaitė. Potom je studirala kod prof. Jurgisa Dvarionasa, a najveći je trag na njezinu karijeru ostavio rad s austrijskim violinistom i profesorom na Sveučilištu u Beču Christianom Altenburgerom. Dodatne informacije o Daliji dostupne su na internetskoj stranici www.dalia-dedinskaite.com.

Gleb Pyšniak debitirao je u dobi od četrnaest godina kao solist s Litavskim komornim orkestrom (pod ravnanjem prof. Sauliusa Sondeckisa) u Litavskom nacionalnom filharmonijskom društvu. Ovaj je učenik legendarne violončelistice Natalie Gutman nastupao u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama, uključujući Musikverein u Beču, Concertgebouw u Amsterdamu, Veliku dvoranu Moskovskog konzervatorija i druge. Nastupio je kao solist uz Simfonijski orkestar Moskovskog konzervatorija, Litavski nacionalni simfonijski orkestar, Litavski državni simfonijski orkestar, Litavski komorni orkestar, Komorni orkestar sv. Kristofora, Simfonijski orkestar iz Porta i mnoge druge. Dobitnik je najviših nagrada na važnim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, a primio je i nagradu predsjednika Republike Litve, Valdasa Adamkusa, za promicanje države u inozemstvu. Na glazbeno putovanje povela ga je njegova prva profesorica Tatjana Kuc, a nakon toga studirao je kod prof. Rimantasa Armonasa i prof. Johannesa Meissla. Usavršavao se na majstorskim tečajevima vrhunskih glazbenika kao što su Yo-Yo Ma, Mstislav Rostropovič, Silvija Sondeckienė i Heinrich Schiff. Dodatne informacije o Glebu Pyšniaku dostupne su na internetskoj stranici www.glebpysniak.com.

Gintaras Januševičius jedan je od najistaknutijih litavskih umjetnika na međunarodnoj sceni proteklih petnaest godina. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom iz Montreala, Moskovskim državnim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Šenžena, Litavskim državnim simfonijskim orkestrom, Litavskim nacionalnim simfonijskim orkestrom i drugima. Predstavljao je Litvu na cijenjenim festivalima kao što su Chopinov festival u Duszniki-Zdroju, Mozartfest u Würzburgu, Festival Besancon i Dresdner Musikfestspiele. Kao komorni glazbenik nastupao je s Jörgom Widmannom, Leonidom Gorokhovom, Ekaterinom Mechetinom, Aleksejom Gorlatchom, Elsbeth Moser i drugima. Uz aktivnu izvođačku djelatnost Januševičius se bavi i pedagoškim radom te predaje i održava majstorske tečajeve u Japanu, Kini, Njemačkoj, Moldaviji, Rumunjskoj, Izraelu, Španjolskoj, Italiji i Litvi. Valė Kulikauskienė, Jurgis Bialobžeskis, Vladimir Krainev, Lazar i Valentina Berman te Bernd Goetzke učitelji su zaslužni za njegovo glazbeno obrazovanje.