Događanja

20.
listopada 2015.
Utorak u 19:30 sati
Velika dvorana

SVIJET GLAZBE: SIMFONIJSKI ORKESTAR LAHTI

Utorak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna direkcija Zagreb
11,00 €
16,00 €
20,00 €
Ulaznice
11,00 €
16,00 €
20,00 €
Simfonijski orkestar Lahti
Okko Kamu, dirigent
Elina Vähälä, violina
 
"Čudo iz malenoga grada" naziv je koji prati sjajan simfonijski orkestar - Sinfoniu Lahti - iz istoimenog finskog gradića. Suradnja orkestra sa švedskom diskografskom kućom BIS bila je prvi jasan signal koji je nagovijestio izlazak iz okvira provincijalnog ansambla i iskorak u prostranstva orkestralnog svijeta. Svoje snove Sinfonia Lahti ostvarila je zahvaljujući šefovima-dirigentima, a to su Osmo Vänskä (1988. – 2008.), Jukka-Pekka Saraste (2008. – 2011.) i Okko Kamu (2011. -). Diskografska djelatnost, koju prate brojne glasovite nagrade: Grand Prix du Disque (1993.), Gramophone Award (1991., 1996.), Cannes Classical Award (1997., 2001.), Midem Classical Award (2006.) te Diapason d'Or de l'Année (2011.), orkestru je otvorila vrata svjetskih glazbenih pozornica. Nakon prve međunarodne turneje po Japanu i uspješnog débuta u Avery Fisher Hall u New Yorku, uslijedila su brojna gostovanja po Sjedinjenim Državama (2005.), Japanu (2003. i 2006.), u Concergebouwu u Amsterdamu, na Festivalu Bijele noći u Sankt Peterburgu, na BBC Promsu u Londonu, u Musikvereinu u Beču, u Kini, Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj i Belgiji. Glazbena publika prepoznala je kvalitetu i u otvorenosti raznolikim žanrovima te Sinfoniu Lahti učinila vlasnicima sedam zlatnih ploča te jedne platinaste za soundtrack za film o Sibeliusu te za snimke hitova ABBA-e i grupe Queen u suradnji sa skupinom Rajaton. Osim Sibeliusove glazbe, naglasak stavljaju na suvremene skladatelje. Kalevi Aho, rezidencijalni skladatelj Orkestra, od 1992., za njih je skladao pet simfonija, a osim njih tumačili su i snimili i niz drugih skladbi iz njegova opsežnog orkestralnog repertoara. Suradnja Sinfonie Lahti i BIS Recordsa urodila je sa 17 naslova, a 2009. u međunarodnoj prodaji premašili su nakladu od milijun prodanih primjeraka. Djeca i mladi jedan su od prioriteta Sinfonie Lahti što potvrđuju redovitim gostovanjima i kreativnim radionicama kao dio projekta 'Hei, me sävelletään!' ('Hej, idemo skladati!).
 
Okko Kamu šef je dirigent Sinfonie Lahti i umjetnički ravnatelj Sibelius Festivala od 2011. Kao svestran umjetnik ravnao je gotovo svim većim svjetskim orkestrima. Od 1994. član je Švedske kraljevske akademije za glazbu, a 2010. nagrađen je nagradom Finske zaklade za kulturu. Od 2011. nosi naslov počasnog profesora.
 
Sjajna finska violinistica Elina Vähälä debitirala je uz Sinfonia Lahti u dobi od 12 godina u kojem je kasnije po odabiru Osmoa Vänskäe izabrana za najmlađeg orkestralnog solista. Time započinje svoju uspješnu karijeru i sve češća gostovanja na inozemnim koncertnim pozornicama koja prati izvrstan prijem kako slušatelja tako i glazbene kritike zbog tečnog, tehnički dotjeranog i nadahnutog muziciranja. Svirala je uz Helsinške filharmoničare, Finski radijski simfonijski orkestar, orkestar Sinfonia Lahti, Turku filharmoniju, Simfonijski orkestar Oregona, Orkestar Minnesote, Simon Bolivar orkestar mladih i Nashville simfonijski orkestar. Surađivala je s dirigentima kao što su  Leonard Slatkin, Carlos Kalmar, Jukka-Pekka Saraste, Okko Kamu, Jakob Hrusa, Thierry Fischer i Leif Sergerstam i ostvarila turneje po Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Kini, Koreji i Južnoj Americi. Godine 2008. nastupila je na svečanosti dodjele Nobelove nagrade koju su pratili gledatelji širom svijeta. Raznolik repertoar obuhvaća djela iz razdoblja baroka sve do suvremenih skladbi od kojih je praizvela Komorni koncert Aulisa Sallinena, potom njoj i pijanistu Ralfu Gothóniju posvećen Dvostruki koncert Curits Curtis-Smitha, te violinske koncerte Jaakkoa Kuusistoa te Johna Coriglianoa, oba snimljena i objavljena za BIS 2013. godine. Od 2009. pokrenula je Akademiju za violinu koju podupire Finska kulturna zaklada, a namijenjena je talentiranim mladim finskim violinistima. Kao predana komorna glazbenica surađivala je s glazbenicima među kojima su Andras Adorjan, Yuri Bashmet, Ana Chumachenco, Chee-Yun, Peter Csaba, Itamar Golan, Ralf Gothóni, Ivry Gitlis, Bruno Giuranna, Gary Hoffman, Steven Isserlis, Frans Helmerson, Cho-Liang Lin, Adam Neiman, Arto Noras, Jean-Yves Thibaudet i Alisa Weilerstein. U predstojećoj sezoni sezoni očekuju je nastupi na Beethovenovom uskrsnom festivalu u Varšavi pod ravnanjem Christiana Vasqueza, svjetska praizvedba Koncerta za violinu i violončelo Krzysztofa Pendereckoga na Naantali glazbenom festivalu, izvedbe Brittenova Violinskog koncerta s Orquesta Sinfonica de RTVE Madrid pod vodstvom Carlosa Klamara kao i turneja Južnom Amerikom sa Sinfoniom Lahti i Okkom Kamuom.
 
Program:
J. Sibelius: En Saga
M. Bruch: Koncert za violinu br. 1
---
J. Sibelius: Simfonija br. 3