Događanja

24.
veljače 2023.
Petak u 20:00 sati
Mala dvorana

SLUČAJNI SUSRET U SEX-SHOPU

Petak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Teatar Rugantino i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
11,00 €
Ulaznice
11,00 €
tekst: Peter Turrini
prijevod: Boris Perić
adaptacija teksta: Dina Vukelić

režija: Saša Broz
glume: Ivana Boban i Davor Svedružić

scenografija: Sara Haas
kostimografija: Marita Ćopo

glazba: Toni Starešinić
oblikovanje svjetla: Aleksandar Čavlek

fotografija: Bojan Mrđenović
vizualni identitet: Lara Orešković
 
tehničko vodstvo: Marko Crnčević
odnosi s javnošću i marketing: Renata Kapicl
 
organizacija i izvršna produkcija: Gordana Gadžić
produkcija: Teatar Rugantino u suradnji s KD Vatroslava Lisinskog
 
Dramski tekst austrijskog pisca Petera Turrinija “Grillparzer u sex-shopu” doživio je međunarodnu prepoznatljivost, mnogobrojne izvedbe diljem Europe, kao i filmsku ekranizaciju. Adaptacija ovog bezvremenskog teksta za Teatar Rugantino u fokus stavlja slučajan ili nimalo slučajan, gotovo karmički susret sredovječnih Muškarca i Žene u neočekivanom ambijentu sex-shopa. Tenzija se ne stvara tek smještajem radnje u atipičan prostor uz koji se i dalje vežu stigme i tabui u konzervativnoj sredini, nego i raslojavanjem odnosa između dviju suprotnosti, dvaju principa, dvaju svjetonazora, otjelovljenih u likovima potpunih neznanaca, Muškarca i Žene.
 
Priča je to o muško-ženskim odnosima čije se boljke, frustracije i posrtaji otkrivaju u neobičnom susretu. Uz osjećaj srama i smijeha kroz nelagodu dolazi do kontakta između bezvoljnog i marginaliziranog prodavača i njegove rezervirane i seksualno sputane mušterije, pripadnice bogatijeg sloja društva koja, unatoč statusu, ne pronalazi zadovoljstvo i ispunjenje.
 
U jednom se susretu rastvara čitav kompleks simptoma bolesti modernog života — od problema samoće i otuđenosti u svijetu gdje su supstrati za partnere mogući u vidu rekvizite za ljubavni život (i to na akciji, povoljno!) pa sve do nasilne političke korektnosti, klasnih razlika, rodno uvjetovanih očekivanja i nestabilnih pozicija na poslovima koje je teško zadržati pod udarom privatnih ili društvenih pritisaka.
 
Predstava “Slučajni susret u sex-shopu” stoga pred gledateljice i gledatelje dovodi ispovijesti prepoznatljivih likova, njihove muke i maštarije, skrivene misli i želje. Jesu li danas mogući autentični i iskreni odnosi? Zašto ima toliko samaca? Zašto se više ne možemo vezati? Jesmo li se previše otuđili jedni od drugih? Tko danas uopće kupuje u sex-shopu? I zašto? Tek su neka od pitanja koja postavljamo u predstavi.
 
U režiji renomirane dramske, operne i TV redateljice Saše Broz te u odličnim interpretacijama višestruko nagrađivanih glumaca Ivane Boban i Davora Svedružića, prvi put zajedno u tandemu, Rugantinova predstava otvara nove perspektive i mogućnosti bezvremenskog dramskog predloška.
Cijena ulaznice za studente, umirovljenike i organizirane grupe (10 i više osoba) iznosi 8 €. Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije iznosi 1 € = 7.53450 kn