Događanja

26.
travnja 2023.
Srijeda u 20:00 sati
Mala dvorana

SEVDAH NA FILMU...
I OKOLO NJEGA

Srijeda U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
16,00 €
Ulaznice
16,00 €
Postoje razne definicije i tumačenja sevdaha i sve se nekako vrte oko izvornog prijevoda arapske riječi sawda što znači crna žuč. Dakle, nešto tužno, melankolično, nekako down ili blue. Postoji i vjerovanje da je Bosna i Hercegovina domovina sevdaha, a tko imalo pozna Bosance i Hercegovce, zna da to nisu tužni ljudi nego upravo suprotno, veseli i sretni koji tu neku tugu, ako je imaju, nose u sebi duboko skrivenu baš kao kamenčić u cipeli da ih podsjeća kako je život zapravo lijep bez obzira što nosio sa sobom. 
 
Upravo ta kombinacija neke tuge i melankolije s jedne i sreće i veselja s druge strane bio je glavni drive Filmmusicorkestru da donesu publici neke od najljepših sevdalinki koje su se pojavile na filmskom platnu u jednom lijepom i zanimljivom aranžerskom ruhu.
SEVDAH NA FILMU…i okolo njega zaista je poseban program koji će vas podsjetiti na neke nezaboravne filmove i isto tako nezaboravne sevdalinke i ritmove koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim. 
 
Senzualni vokal Elme Burnić praćen gitarističkim minijaturama Admira Ćulumarevića, virtuozi Josip Mimica na klarinetu i Emil Gabrić na violi, stamena ritam sekcija Jurica Rukljić na tubi i Borna Šercar na bubnjevima i udaraljkama, uz izvrsno odabran repertoar, publiku vode u jedan vrlo intimni svijet njihova čitanja nezaboravnih sevdalinki koje su i Filmmusicorkestar i sevdah pozicionirale na world music mapi.
Cijena ulaznice za grupne posjete (više od 10 osoba) te za studente i umirovljenike iznosi 13 €. Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije iznosi 1 € = 7.53450 kn