Događanja

20.
travnja 2016.
Srijeda u 20:30 sati
Velika dvorana

RADIO AND JULIET, baletni rock spektakl

Srijeda U 20:30
Velika dvorana
Organizator: Aero Partner d.o.o
160 kn
200 kn
240 kn
300 kn
Ulaznice
160,00 kn
200,00 kn
240,00 kn
300,00 kn
Baletni rock spektakl RADIO AND JULIET uz glazbu grupe Radiohead
 
Izvođači: Denis Matvienko, Ekaterina Kurchenko, Viktor Ishchuk, Vladimir Kazmin,Ivan Zhuravleiev, Roman Baglai, Aleksandr Adamenko, Olga Timoshiva,Oksana Gorobievskaya, Aleksandr Gosachinskiy
 
Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča doživjela je mnoge verzije i oblike, no ovo je nešto zaista drugačije. Riječ je o baletnom uprizorenju po ideji Shakespearovog najpoznatijeg djela „Romeo i Julija“, uz glazbu popularnog britanskog benda Radiohead. Djelo je to svjetski priznatog koreografa Edwarda Cluga a u ulozi Romea našao se jedan od najpoznatijih baletana svjetske baletne scene, Denis Matvienko. Nakon nacionalnih kazališta i plesnih kuća Slovenije, Rumunjske, Koreje, Singapura, Kanade, Australije, Amerike te Kijevske Opere, Državnog kremaljskog dvorca u Moskvi i velike koncertne dvorane Oktyabrskiy u Sankt Peterburgu, došlo je vrijeme da se baletne senzacije Edwarda Cluga predstave i hrvatskoj publici, 20. travnja 2016. godine u KD Vatroslava Lisinskog.
 
U srijedu, 20. travnja Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog bit će domaćin neobičnog spoja baleta i glazbe nazvanog Radio&Juliet. Balet na temu najpoznatijeg ljubavnog para smješten je u moderno doba, spaja odvažne ideje koreografa Edwarda Cluga i pjesme kultnog rock sastava Radiohead, a gdje god se održava, publiku ostavlja bez daha. Ulogu Romea nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga koji se po broju otplesanih uloga i osvojenih nagrada na najprestižnijim natjecanjima, slobodno može svrstati među najbolje baletne plesače na svijetu. Umijeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova: „On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već duže vrijeme.“
 
Radiohead se nije slučajno našao u cijeloj priči i dijelom u samom nazivu. Tragična atmosfera i senzibilitet pjesama Clugovog omiljenog benda često su ga asocirali na priču o Romeu i Juliji pa je razvio ovu suvremenu koreografiju uz glazbenu podlogu 11 pjesama Radioheada, primarno s albuma „Kid A“i „OK Computer“.
U prvom činu, priči o Romeu i Juliji prethodi još jedno vrhunsko djelo Edwarda Cluga pod nazivom „Quatro“. Ovo djelo je uz prepoznatljiv koreografski potpis posebno i po izvedbi glazbe na sceni pa tako piano i violončelo postaju dio scenografije.
Baletni rock spektakl Radio & Juliet će istim intenzitetom okupirati i ljubitelje suvremenog baleta i ljubitelje glazbe Radioheada, dok će ljubitelji klasičnog baletnog izričaja imati priliku uvjeriti se u uspješnu simbiozu suvremenog i klasičnog.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni dvorane Lisinski, svim prodajnim mjestima sustava Eventim te preko onlineticket sustava – www.ulaznice.hr
 
***Denis Matvienko***
Rodjen je u Ukrajini, a u 10. godini započinje sa studijem baleta na Kijevskoj državnoj školi za koreografiju. Sa 17 godina debitira na sceni Narodne opere Ukrajine, a 1997. osvaja i svoj prvi Grand Prix. Iz godine u godinu niže uspjehe i nagrade na najprestižnijim baletnim i koreografskim natjecanjima u svijetu.
Godine 2001. postaje vodeći solist Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga. Nastupa kao solist i u brojnim svjetskim kazalištima kao što su Novo Narodno kazalište Tokio, Nacionalna opera Ukrajine, Boljšoj teatar Moskva, Teatro ala Skala Milano, Grand Opera Pariz, Američki baletni teatar New York.
Nakon što je postigao većinu zacrtanog u klasičnom baletu, poželio je ovladati koreografijama suvremenog baleta te započinje suradnju s koreografom Edwardom Clugom, koja rezultira nastankom modernih baleta „Radio&Juliet“ i „Quatro“.
Posljednji njegov veliki projekt je baletni spektakl „The Great Gatsby“ u kojem odlazi korak dalje te na predstavi sudjeluje kao umjetnički direktor i kao nosilac glavne uloge. Sljedeći izazov Denisa Matvienka mjesto je direktora baleta Novosibirskog državnog akademskog teatra opere i baleta kojem će pristupiti u lipnju 2016. godine. No, prije toga, gledamo ga kao Romea u baletno-glazbenoj atrakciji „Radio&Juliet“ 20. travnja u Zagrebu.
 
***Edward Clug***
Edward Clug suvremeni je baletni umjetnik, plesač i koreograf. Rođen je u Rumunjskoj, baletni studij završio je 1991. godine u Nacionalnoj baletnoj školi Cluj-Napoce dok iste godine biva angažiran u Slovenskom narodnom kazalištu iz Maribora, gdje je nastupao u klasičnim i suvremenim baletnim predstavama, a danas drži funkciju direktor baleta
2005. godine, inspiriran Shakespearovim djelom “Romeo i Julija” i muzikom rock sastava Radiohead, stvara suvremeni baletni rock spektakl “Radio&Juliet“, kojim se proslavio širom svijeta donijevši jedan potpuno novi doživljaj dvije umjetnosti – baleta i rock glazbe.
Jedan od posljednjih Clugovih projekata suvremeni je balet pod nazivom “Quatro”. Nastao je kao plod suradnje s jednim od najboljih baletnih plesača na svijetu, Denisom Matvienkom, te kompozitorom Milkom Lazarom. Premijera ove suvremene baletne predstave održana je 2010. godine u Sankt Peterburgu, a 2011. godine nominirana je u četiri kategorije za najprestižniju kazališnu nagradu Rusije “Zlatnu Masku” . Denis Matvienko dobio je „Zlatnu Masku” za glavnu mušku ulogu ”, a zanimljivo je da je to bio prvi put u povijesti dodjele nagrade da je nominiran privatni projekt jednog plesača.
Za svoj rad i doprinos kulturi zemlje u kojoj je najviše stvarao, nagrađen je najvišim slovenskim priznanjima – 2005. godine dobio je nagradu Prešernove fondacije, a 2008. i Glazerovu povelju.