Događanja

19.
siječnja 2019.
Subota u 11:00 sati
Mala dvorana

PLEŠIVICA OD IMENA DO SAMOSTALNOSTI
30. OBLJETNICA DOGAĐAJA NA PLEŠIVICI 1989.-2019.

Subota U 11:00
Mala dvorana
Organizator: Poticajni odbor živućih sudionika s Plešivice
Ulazak uz pozivnicu
Ulazak uz pozivnicu
PLEŠIVICA – OD IMENA DO SAMOSTALNOSTI naziv je dokumentarnog filma koji je snimljen povodom 30. obljetnice sastanka 19. siječnja 1989. na Plešivici na kojem je dr. Franjo Tuđman izabran za predsjednika inicijativnog odbora za provođenje demokracije u Hrvatskoj.
 
Jedno od obilježja današnje Hrvatske je nepostojanje dokumentacije i znanja o bitnim događajima iz hrvatske suvremene prošlosti. Među takvima su i prvi višestranački izbori 1990., ali  i činjenice o prvim  demokratskim strankama i njihovim utemeljiteljima. Jednako tako, nedostaje i ključnih  informacija, kao i temeljnih činjenica iz događaja na Plešivici. Nepobitno je da su sastanci i događaji na Plešivici prethodili krupnim povijesnim zbivanjima koji su slijedili, hrvatskoj  pomirbi, vremenu obrane i utemeljenja samostalne Hrvatske.
 
Iz neporecivih povijesnih razloga, Poticajna skupina živućih sudionika s Plešivice 1989. pokrenula je projekt: video zapise događaja, dokumentarni film o događajima na Plešivici i razgovor sa živućim sudionicima i uglednim suvremenicima iz javnog života.