Događanja

07.
srpnja 2022.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MORAVSKA FILHARMONIJA OLOMOUC
SVEČANI KONCERT U POVODU ČEŠKOGA PREDSJEDANJA VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE I STOTE GODIŠNJICE SAVEZA ČEHA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
11,00 € 82,88 kn
13,00 € 97,95 kn
16,00 € 120,55 kn
Ulaznice
11,00 € 82,88 kn
13,00 € 97,95 kn
16,00 € 120,55 kn
MORAVSKA FILHARMONIJA OLOMOUC
DEBASHISH CHAUDHURI, dirigent

U povodu početka predsjedanja Republike Češke Vijećem Europske unije, koncert organizira Veleposlanstvo Republike Češke u suradnji sa Savezom Čeha u Republici Hrvatskoj i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog.  

Program: 
Bedřich Smetana
Uvertira operi Prodana nevjesta
Vítězslav Novák
Slovačka suita za mali orkestar, op. 32
               Zaljubljeni
               Na plesu
Oskar Nedbal
Žalobni valcer iz baleta Andersen
Valcer slavuja iz baleta Priča o Honzi
Josef Suk
Fantastični scherzo za orkestar, op. 25
*  *  *
Antonín Dvořák
Deveta simfonija u e-molu, op. 95, Iz Novoga svijeta
Adagio – Allegro molto
Largo
Scherzo: Molto vivace
Allegro con fuoco
 
Moravska filharmonija Olomouc jedan je od najistaknutijih i najstarijih simfonijskih orkestara u Češkoj. Sjedište mu je u povijesnoj prijestolnici Moravske, gradu Olomoucu, a posljednjih je sedamdeset godina glavni pokretač glazbenih aktivnosti u regiji. Na njegov umjetnički razvoj izravno su utjecale istaknute osobnosti češke i međunarodne glazbene scene, među kojima su dirigenti Otto Klemperer i Václav Neumann, violinisti Josef Suk i Gidon Kremer te violončelist Pierre Fournier. Moravska filharmonija tijekom svoje duge povijesti oblikovala je iznimno širok, bogat i raznovrstan repertoar. Orkestar je autentični izvođač čeških klasika, kao što su Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Leoš Janáček i Bohuslav Martinů. 
 
Debashish Chaudhuri (Calcutta, 1975.) prvi je Indijac koji je studirao na Praškom konzervatoriju, a nakon Zubina Mehte, i prvi indijski student na Glazbenoj akademiji Chigiana u Sieni u Italiji (klasa Gianluigija Gelmettija). Surađivao je s više vodećih europskih orkestara, a s Filharmonijskim orkestrom Bohuslav Martinů održao je, 2016. i 2018., prve turneje nekoga češkog ansambla po Indiji nakon više od pola stoljeća. Iznimna originalnost, proživljenost, temperament i opsežan repertoar ono je što ga čini prepoznatljivim u svijetu glazbe. Angažirani je tragač za zaboravljenim i zanemarenim djelima pa je stekao ugled kao dirigent brojnih praizvedbi u suradnji s brojnim orkestrima, uključujući širok raspon djela nadahnutih Indijom i Azijom.
Dobitnik je najviše indijske državne nagrade za doprinos i postignuća u glazbi, kao i Medalje za zasluge u diplomaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke. Njegova glazbena osjećajnost i zadivljujuće interpretacije, koje izvor nalaze u jedinstvenoj sprezi indijske i europske kulture, čine svako njegovo koncertno gostovanje vrhunskim umjetničkim doživljajem.
 
Osobe u invalidskim kolicima ostvaruju besplatni ulazak na koncert, a osoba u njihovoj pratnji ostvaruje 50 % popusta na ulaznicu cjenovne kategorije koju sama odabere pri kupnji ulaznice. Radi uzajamne sigurnosti, preporučuje se nošenje zaštitnih maski.