Događanja

19.
listopada 2015.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

MLADI U LISINSKOM: MARICA VILIBIĆ I ANTE BOŽIĆ-KUDRIĆ

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika
30 kn
Ulaznice
30,00 kn
Marica Vilibić (Split, 1989.) violinu počinje učiti kao osmogodišnjakinja na Glazbenoj školi Josipa Hatzea u razredu Valtera Lovričevića. Dobitnica je prvih i drugih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga u kategoriji solista i komornih sastava (violinski duo i klavirski trio), na Međunarodnom natjecanju Daleki akordi te na Međunarodnom natjecanju Etide i skale (5. nagrada). Od 2004. do 2006. bila je članica Orkestra mladih Srednjoeuropske inicijative (Central European Initiative Youth Orchestra) s kojim je nastupala diljem Slovenije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Italije i Austrije. Godine 2008. upisuje Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu u razredu Maje Dešpalj-Begović. Nakon uspješno položene audicije, sudjeluje u projektu Mediteranskog orkestra mladih (Orchestre des Jeunes de la Méditerranée) gdje je imala priliku raditi s uglednim članovima Londonskog simfonijskog orkestra, s kojim je nastupala u Francuskoj i Monaku. Sudjelovala je i u projektima orkestara Sound of Europe (Austrija) te u projektima Srednjoeuropskog orkestra mladih EUphony (Austrija-Mađarska-Slovenija). Dobitnica je stipendije za Međunarodnu ljetnu akademiju Prag-Beč-Budimpešta koja djeluje pod okriljem Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, gdje je imala priliku raditi sa svjetski uglednim violinistima. Za vrijeme studija sudjelovala je u projektima nagrađenima Rektorovom nagradom: Mozartovoj Čarobnoj fruli, Prokofjevljevu Ivanu Groznom i Bizetovoj Carmen. Kao solistica i članica raznih komornih ansambala nastupala je u Hrvatskom glazbenom zavodu, na Tribini mladih glazbenih umjetnika Vinko Lesić u predvorju HNK-a Split, na Splitskim glazbenim večerima, u sklopu Solinskog kulturnog ljeta, na Hvarskim ljetnim priredbama, Bolskom litu, Varaždinskim baroknim večerima te u dvoranama Matice hrvatske, Kulturnog društva Napredak i Sveučilišta u Zadru. Usavršava se kod uglednih pedagoga: Igor Coretti-Kuret (Italija), Violeta Smailović-Huart (Francuska), Carla Trynchuk (Kanada), Michael Frischenschlager (Austrija), Asja Kouchner (Rusija), Tamara Smirnova (SAD), Hagai Shaham (Izrael), Stefano Bagliano (Italija) i Evgenia Epshtein (Izrael). Kao orkestralna glazbenica surađuje s orkestrom Opere HNK-a Split, Hrvatskim komornim orkestrom i Zadarskim komornim orkestrom. Stipendistica je orkestralne akademije Ossiach koju vode istaknuti članovi Berlinske i Bečke filharmonije, a sudjelovala je i u projektu PurPur koji je financirala Europska unija. U vrijeme studija bila je stipendistica grada Splita. Diplomirala je 2013. s najvišom ocjenom i pohvalama i stekla naziv magistre muzike.
 
 
Ante Božić-Kudrić (Split, 1990.) je pijanist i skladatelj. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu u  razredu Valentine Štrbac-Čićerić. Klavir je diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Ante Milića 2012. godine. Sudjelovao je na nekoliko natjecanja u Hrvatskoj. Na Natjecanju mladih glazbenika Daleki akordi 2002. godine dobitnik je prve (2004.) i druge nagradu (2002.), dok je druge nagrade osvojio na Regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Zadru 2005. i Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević 2006. Tijekom školovanja pohađao je seminare poznatih klavirskih pedagoga kao što su Arbo Valdma, Karl-Heinz Kämmerling, Sergio de Simone, Konstantin Bogino, Vladimir Krpan i Ante Milić. Od 2012. aktivno se bavi kompozicijom.
 
Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata za violinu i klavir u G-duru, br. 18, KV. 301
Miroslav Miletić: Ples za violinu solo
Fritz Kreisler: Tri stara bečka plesa
Sergej Sergejevič Prokofjev: Sonata za violinu i klavir u D-duru, br. 2, op. 94a
Za skupni posjet (više od 15 ulaznica), 20 % popusta. Za studente, umirovljenike, učenike, osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji, pretplatnike ciklusa Lisinski subotom i vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a, 50 % popusta. Učenici i studenti, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, dva sata prije početka koncerta mogu kupiti ulaznicu po cijeni od 10 kn.