Događanja

30.
siječnja 2017.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

MLADI U LISINSKOM
ANDREA NIKOLIĆ, violina
STIPE BILIĆ, klavir

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika
30 kn
Ulaznice
30,00 kn
Andrea Nikolić, violina
Stipe Bilić, klavir
 
Program:
Milo Cipra: Meditation sur Re za violinu i klavir
Robert Schumann: Sonata za violinu i klavir u d-molu, br. 2, Velika sonata, op. 121
Karol Szymanowski: Mitovi za violinu i klavir, op. 30
Maurice Ravel: Sonata za violinu i klavir u G-duru, br. 2
Boris Papandopulo: Meditacija za violinu i klavir
 
Andrea Nikolić (Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 1988.) glazbeno školovanje započinje u Varaždinu gdje ubrzano završava tamošnju Glazbenu školu u razredu Benjamina Šambara, nakon čega je upisala Muzičku akademiju u Zagrebu u razredu Maje Dešpalj – Begović i Ivana Novinca, s posebnim naglaskom na komornu glazbu u razredu Jože Haluze. Magistrirala je 2010. godine s odličnim uspjehom i školovanje nastavila u Beču i Grazu (Austrija) u solističkoj majstorskoj klasi Eszter Haffner, a komornu glazbu i violu u klasi Herberta Kefera (Kvartet Artis). Trenutačno radi s Andrejom Bielowim na solističkom usavršavanju i pripremi doktorskog rada na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu i surađuje s dirigentima Johannesom Wildnerom i Markom Stringerom na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču kao koncertna majstorica Orkestra Pro Arte. Usavršavala se na brojnim solističkim majstorskim tečajevima i tečajevima komorne glazbe istaknutih međunarodnih pedagoga i umjetnika kao što su Ingolf Turban, Hagai Shaham, Dora Schwarzberg, Adam Korniszewski, Jan Talich, Thomas Füri, Stefan Milenković, Christan Altenburger, Heime Müller, Manrico Padovani, Giovanni Gnocchi, Anna Serova te članova Kvarteta Artemis, Artis kvartet i Shanghai. Poseban interes za povijesno osviješteno izvođenje rane glazbe razvila je još od ranih školskih dana na ljetnoj školi Aestas Musica radeći s vodećim umjetnicima tog područja kao što su Catherine Mackintosh, Adrian Butterfield, Laurence Cummings, Nicolette Moonen, Hiro Kurosaki, Andreas Helm. Kao solistica, koncertna majstorica, komorna i orkestralna glazbenica nastupila je na brojnim međunarodnim festivalima kao što su DISS Festival England, Cremona X archi, London Handel Festival, Haydn Festival Eisenstadt, Neuberger Kulturtage, ISA Festival Austria, Friedensklänge Festival Burg Schleining, Festival hrvatske glazbe u Beču, Varaždinske barokne večeri, Splitsko ljeto, Dubrovačke ljetne igre... Također, redovito koncertira u prestižnim koncertnim dvoranama Europe (Wiener Konzerthaus, Musikverein, Wiener Staatsoper, ORF Radiokulturhaus, Moscow International House of Music, Royal Opera Copenhagen, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Slovenska filharmonija, Varšavska filharmonija, Teatro Filodrammatici Milano…).
 
Stipe Bilić (Rijeka, 1992.) započeo je glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u rodnom gradu. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Rubena Dalibaltayana te na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u razredu Milane Černjavske. Na potonjoj instituciji trenutačno pohađa poslijediplomski studij. Usavršavao se i kod znamenite pijanistice i pedagoginje Eliso Virsaladze u Italiji, na Scuoli di musica di Fiesole. Sudjelovao je na mnogim klavirskim smotrama i natjecanjima u zemlji i inozemstvu na kojima je postigao zapažene rezultate. Na državnim je natjecanjima pet puta osvajao prvu nagradu: 2007., 2009. i 2013. godine kao solist, 2008. s klavirskim trijom, a 2012. s klavirskim duom. Osvojio je prve nagrade i niz posebnih nagrada na pijanističkim natjecanjima: Daleki akordi u Splitu 2005., Zlatko Grgošević u Zagrebu 2008., Mladi virtuozi – etide i skale u Zagrebu 2012., Concorso internazionale Euroregione u Udinama 2013., kao i na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Stefano Marizza u Trstu 2012. i 2015. Također je sudjelovao na nekoliko međunarodnih pijanističkih natjecanja u kategoriji do 35 godina gdje je ostvario zapažene rezultate od kojih ističe plasman na Natjecanje Telekom Beethoven u Bonnu 2015. godine. Polazio je majstorske tečajeve kod poznatih klavirskih pedagoga kao što su Balàzs Szokolay,  Olga  Cinkoburova,  Arbo Valdma, Noel  Flores, Julia Gubajdullina,  Grigorij Gruzman, Katharina Olivia Brand, Wolfgang Brunner i drugi. Osim u Hrvatskoj, nastupao je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj,  Lihtenštajnu,  Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Ukrajini. Dobitnik je Dekanove nagrade Muzičke akademije u Zagrebu i stipendist Glazbene akademije u Lihtenštajnu na kojoj redovito pohađa majstorske tečajeve.

 

50% za učenike, studente, umirovljenike, osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji, vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a i pretplatnike ciklusa Lisinski subotom. 20% za skupni posjet (više od 15). Dva sata prije koncerta učenici i studenti mogu kupiti ulaznicu po cijeni od 10 kuna uz predočenje dokumenta.