Događanja

13.
travnja 2023.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a & MBZ
PASCAL ROPHÉ, dirigent
KARL-HEINZ SCHÜTZ, flauta
URSA LJUBAN, orgulje
IVAN ĐUZEL, truba
FRANÇOIS-FRÉDÉRIC GUY, klavir

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija / MBZ
5,50 € 41,44 kn
8,00 € 60,28 kn
Ulaznice
5,50 € 41,44 kn
8,00 € 60,28 kn
Muzički biennale Zagreb: otvorenje festivala
MAJSTORSKI CIKLUS 
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE
PASCAL ROPHÉ,
dirigent
KARL-HEINZ SCHÜTZ, flauta
URSA LJUBAN, orgulje
IVAN ĐUZEL, truba
FRANÇOIS-FRÉDÉRIC GUY, klavir
 
Program: 
Clemens Gadenstätter: making of – intimacy*, koncert za flautu i orkestar
Mirela Ivičević: How to Fly I, za trubu i orgulje**
Davorin Kempf: Plohe i boje, za gudački orkestar
Mirela Ivičević: How to Fly II, za trubu i orgulje**
Tristan Murail: L'oeil du cyclone, fantazija-impromptu za klavir i orkestar 
 
programska suradnja Hrvatska radiotelevizija
*praizvedba – narudžba 32. MBZ-HDS u koprodukciji s festivalom Musikprotokoll Graz
**praizvedba – narudžba 32. MBZ-HDS
 
Suradnja Simfonijskog orkestra HRT-a i Muzičkog biennala Zagreb već tradicionalno predstavlja najbolje od suvremenog simfonijskog stvaralaštva. Ovaj put, program će predvoditi maestro Pascal Rophé, ne samo šef dirigent našega orkestra već i jedan od najtraženijih tumača suvremene glazbe.
 
Bit će to prigoda za odavanje počasti jednom od naših najistaknutijih protagonista nov(ij)e glazbe - skladatelju, muzikologu, pedagogu i akademiku Davorinu Kempfu, preminulom 14. siječnja 2022. godine. Erudit koji je na niz razina obogatio hrvatsku kulturnu sredinu, nerijetko je u svojemu nagrađivanom opusu povezivao suvremene i tradicionalne skladateljske tehnike. Skladbu Plohe i boje napisao je 2014. nadahnut slikarstvom Pieta Mondriana. To „raskošno glazbeno tkanje velikog ekspresivnog naboja” (MIC) praizvela je Zagrebačka filharmonija na Muzičkom biennalu Zagreb 2017.
 
Spektralna glazba pojam je koji se vezuje uz stvaralaštvo Tristana Muraila. Jedan od najistaknutijih francuskih skladatelja suvremene glazbe, početkom 2022. godine je napisao skladbu za klavir i orkestar pod naslovom L' oeil du cyclone (Oko oluje) te se među ostalim, nadahnuo Fantazijom-impromptuom u cis-molu Frédérica Chopina, prije svega u klavirskoj dionici koju će tumačiti još jedan vrsni francuski glazbenik, pijanist François-Frédéric Guy. Upravo on sudjelovao je i u praizvedbi djela u veljači 2022., uz Filharmoniju Francuskog radija u Parizu na festivalu Présences, koji je u cijelosti bio posvećen Murailovu stvaralaštvu.
 
Nova pak djela za ovu prigodu osigurat će naša Mirela Ivičević i austrijski skladatelj Clemens Gadenstätter. Rezidencijalna skladateljica HRT-a u sezoni 2018./2019., Mirela Ivičević živi i radi u Beču te je, među ostalim, 2021. primila prestižnu nagradu Zaklade Ernst von Siemens za glazbu. Njezino djelo za trubu, orgulje i dizajn svjetla izvodi iskusni solistički trubačko-orguljski tandem Ivan Đuzel i Ursa Ljuban.
 
Clemens Gadenstätter se školovao u Beču, a danas predaje na Glazbenom sveučilištu u Grazu te piše djela za vodeće međunarodne ansamble i institucije. Praizvedba njegova koncerta za flautu i orkestar nazvanog making of – intimacy rezultat je suradnje s festivalom za suvremenu i eksperimentalnu glazbu Austrijskog radija (ÖRF) – Musikprotkoll, te na Muzički biennale Zagreb ponovno dovodi austrijskog virtuoza Karl-Heinza Schütza, ujedno solo flautista Bečke filharmonije.
Pojedinačne ulaznice dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %. Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice na blagajni dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije iznosi 1 € = 7.53450 kn