Događanja

19.
listopada 2023.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a
SIRENSKI ZOV:
CHRISTIAN ARMING, dirigent
TEO GHEORGHIU, klavir

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
7,00 €
10,00 €
Ulaznice
7,00 €
10,00 €
SIRENSKI ZOV:
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
CHRISTIAN ARMING, dirigent
TEO GHEORGHIU, klavir
 
Srećko Bradić: 2. simfonija (praizvedba)
(uz skladateljev 60. rođendan)
Sergej Rahmanjinov: 1. koncert za klavir i orkestar u fis-molu, op. 1
Alexander Zemlinsky: Morska sirena, fantazija za orkestar
 
Drugi koncert u ovoj sezoni Majstorskog ciklusa sa svjetskih pozornica pred Simfonijski orkestar HRT-a dovodi jednog od najtraženijih austrijskih dirigenata, ujedno šefa dirigenta Kraljevske filharmonije iz Liègea, Christiana Arminga, te švicarsko-kanadskog pijanista rumunjskog podrijetla Tea Gheorghiua. Prigoda je to i za obilježavanje 60. rođendana našeg cijenjenog skladatelja Srećka Bradića.
 
Poetični pripovjedač zasljepljujuće čistoće i imaginacije zvuka, kako o Gheorghiuu izvještavaju svjetski mediji, svojim je pijanističkim stilom osvojio publiku brojnih koncertnih dvorana poput Wigmore Halla i Barbicana. Osim što nastupa s vodećim svjetskim orkestrima, redovito koncertno surađuje i sa svojom mentoricom Mariom João Pires. U Zagreb donosi Prvi klavirski koncert Sergeja Rahmanjinva. Nastao pred kraj skladateljeva studija na moskovskom Konzervatoriju, Koncert osim mladenačke svježine, odražava i već snažno definirani stil po kojemu je Rahmanjinov prepoznatljiv i danas: kasnoromantički bujan zvukovni jezik melankolična karaktera, tematika koja ponekad izvire iz ruskoga folklora, bez direktna citiranja, često akordički masivan klavirski slog, brza arpeggia i kaskade...
 
Rahmanjinovljev suvremenik Alexander Zemlinsky u Beču je izgradio karijeru uspješnog skladatelja i dirigenta te je unatoč brojnim novostima na prijelazu u 20. stoljeće svoj jezik zadržao u okvirima kasnog romantizma. Pogođen raskidom ljubavne veze sa svojom učenicom i "bečkom muzom" Almom Schindler (koja se udala za Mahlera), u veljači 1902. počeo je raditi na skladbi prema bajci Hansa Christiana Andersena Morska sirena (Die Seejungfrau) u kojoj je prepoznao motive vlastite sudbine i ostvario snažan emocionalni intenzitet.
 
Skladatelj te profesor kompozicije i glazbeno-teorijskih predmeta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Srećko Bradić ove je godine navršio 60 godina. U sezoni 2015./2016. bio je rezidencijalni skladatelj HRT-a, a djela koja je tada skladao, Miserere i Requiem, nedavno su i objavljena u novopokrenutoj ediciji diskografskih izdanja Ligatura Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskoga društva skladatelja, uz Stabat Mater praizveden 2021. u ciklusu Sfumato Zbora HRT-a. Za ansamble HRT-a, točnije za Simfonijski orkestar HRT-a, za ovu je prigodu skladao Drugu simfoniju. Čistu glazbenu pobudu i nadahnuće mogućnostima koje nudi orkestar, skladatelj je sažeo kao povod nastanka: „Meni je orkestar muza, izvorište svega, milijardi orkestralnih kombinacija."
 
Umirovljenici, učenici, studenti i grupni posjeti (više od 15 osoba) ostvaruju pravo na 40 % popusta na cijene ulaznice. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobrava se popust od 50 %. Svi popusti ostvaruju se na blagajni Lisinskog. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu: prigovor@lisinski.hr.