Događanja

25.
travnja 2024.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a
VLADARSKI DOSEZI:
ALEKSANDAR MARKOVIĆ, dirigent
ALEKSANDAR MADŽAR, klavir

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
7,00 €
10,00 €
Ulaznice
7,00 €
10,00 €
VLADARSKI DOSEZI:
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
ALEKSANDAR MARKOVIĆ, dirigent
ALEKSANDAR MADŽAR, klavir
 
Ludwig van Beethoven: 5. koncert za klavir i orkestar u Es-duru, Carski, op. 73
Anton Bruckner: 7. simfonija u E-duru, WAB 107
 
Glavni gostujući dirigent orkestra Sinfonia Varsovia i šef dirigent Vojvođanskoga simfonijskog orkestra, maestro Aleksandar Marković nastupa diljem svijeta, a redovito se vraća i našim ansamblima. U siječnju je ispraćen ovacijama nakon veličanstvene izvedbe opere Oganj Blagoja Berse u ciklusu Kanconijer, a sada se vraća u Majstorski ciklus kako bi obilježio 200. obljetnicu rođenja Antona Brucknera i udružio se s proslavljenim pijanistom Aleksandrom Madžarom s kojim osim svjetskih pozornica dijeli i isti rodni grad – Beograd.
 
Aleksandar Madžar čest je gost dvorana kao što su Wigmore Hall, Théâtre de la Ville u Parizu, Palais des Beaux-Arts u Bruxellesu i Het Concertgebouw u Amsterdamu. Uz bogatu koncertnu aktivnost, predaje na Kraljevskom flamanskom konzervatoriju u Bruxellesu i na Hochschule für Musik und Theater u Hamburgu. Posljednji put je uz Simfonijski orkestar HRT-a nastupio prije više od deset godina; sada nam donosi svoje tumačenje Petog – Carskog koncerta za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena.
 
To posljednje u nizu svojih velikih solističkih ostvarenja, Beethoven je skladao u teškim okolnostima stalnih napada Napoleonove vojske na Beč 1809. godine. „Kakav destruktivan, neuredan život vidim i čujem oko sebe: ništa osim bubnjeva, topova i ljudske bijede u svakom obliku“, zapisao je. Impresivno 'carski' u opsegu i utjecaju, Peti koncert napušta ideju koncerta kao djela u kojemu se pokazuje virtuoznost, s unaprijed određenom formalnom strukturom. Iako ne nedostaje blještave virtuoznosti, Koncert je zapravo koncipiran kao trostavačna simfonija sa solo klavirom. Klavir je istodobno integriran u cjeline i solistički instrument. Orkestru pripada istaknuta uloga u kojoj doseže izvanredne kolorističke efekte. Beethoven izbjegava mnoge od uobičajenih konvencija, a količina njegovih inovacija otvorila je put za velike romantičke tvorevine skladatelja poput Brahmsa, Liszta, Čajkovskog i Rahmanjinova. Solistički istup klavir ima već na samom početku koncertu, i on je prvi put u povijesti potpuno zapisan u partituri.
 
Maestro Marković već se pokazao kao izuzetan tumač simfonijskog izričaja Antona Brucknera; uz Simfonijski orkestar HRT-a sjećamo se izvedbe 8. simfonije iz 2021. godine. Njezina prethodnica - 7. simfonija u E-duru – prvo je djelo s kojim je 1884., tada šezdesetogodišnji Bruckner, doživio istinski uspjeh. Opće razmišljanje javnosti nakon praizvedbe u Leipzigu sažeo je kritičar lista Berliner Tageblatt: „Bruckner nas je toliko zavarao da smo se, kada je zadnji akord njegova djela zamro, zapitali s udivljenjem – kako je moguće da nam je ostao nepoznat sve do sada?“ Impresivno simfonijsko zdanje kroz četiri stavka svjedoči o skladateljevoj inovativnosti i dubokom promišljanju glazbe i vlastita umijeća: od nadnaravne ljepote prve teme prvoga stavka - čija mu se melodija javila u snu, preko uzvišene tužaljke u spomen na 1883. godine preminulog Richarda Wagnera u drugome i vraćanja vlastitim, gornjoaustrijskim korijenima u trećem stavku, do blistavog zaključka u finalu koje nam konačno približava nadnaravnu viziju iz sna s početka djela.
 
Umirovljenici, učenici, studenti i grupni posjeti (više od 15 osoba) ostvaruju pravo na 40 % popusta na cijene ulaznice. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobrava se popust od 50 %. Svi popusti ostvaruju se na blagajni Lisinskog. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu: prigovor@lisinski.hr.