Događanja

10.
ožujka 2022.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a:
U SLAVENSKOM STILU
MAXIM RYSANOV, viola i dirigent
FRANJO BILIĆ, čembalo

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
5,00 €
8,00 €
Ulaznice
5,00 €
8,00 €
Za koncerte iz Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer moguće je nabaviti isključivo pojedinačne ulaznice i to po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski. 
 
Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku) i identifikacijske isprave. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog uz predočenje ulaznice za koncert. Nošenje zaštitnih maski je obvezatno. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću Eu digitalnu COVID potvrdu, molimo da ne kupujete ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa. Povrati sredstava za kupljene ulaznice mogući su samo u slučaju otkazivanja događaja.
 
U SLAVENSKOM STILU
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
MAXIM RYSANOV, viola i dirigent
FRANJO BILIĆ, čembalo
 
Program:
Frano Parać: Muzika za gudače i čembalo
Dobrinka Tabakova: Suita u starom stilu
Petar Iljič Čajkovski: 4. simfonija u f-molu, op. 36
 
Rođen u Ukrajini i školovan u Moskvi i Londonu, Maxim Rysanov danas živi u Budimpešti odakle vodi karijeru cijenjenog violista i dirigenta traženog u cijelome svijetu. Nakon izuzetnog nastupa uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Enrica Dinda u svibnju 2021., vraća se u Majstorski ciklus u dvostrukoj ulozi solista i dirigenta.
 
Predvodit će program sazdan od djela slavenskih autora, među kojima je prvo antologijska Muzika za gudače i čembalo akademika Frane Paraća, nastala 1983. s posvetom Zagrebačkim solistima. Dionicu čembala tada je tumačila Višnja Mažuran, a ova najnovija izvedba te skladbe 'bolne ljepote', melankolične melodioznosti i iznimne motivike, udružuje gudače Simfonijskog orkestra HRT-a i nagrađivanog mladog čembalista Franju Bilića, školovanog u Amsterdamu, Bernu, Zagrebu i Beču, koji niže uspjehe i kao dirigent te stručnjak za ranu glazbu.
 
Bugarska skladateljica Dobrinka Tabakova autorica je „uzbudljive, duboko dirljive“ glazbe (Washington Times) s „blistavim harmonijama i velikim zamasima goleme emotivne dubine“ (The Strad). Svoju Suitu u starom stilu napisala je 2006. za violu, gudački ansambl i čembalo kao posvetu Jean-Philippeu Rameauu. Praizveli su je Maxim Rysanov i ansambl festivala Homecoming u Moskvi 2007.
 
Petar Iljič Čajkovski svoju je Četvrtu simfoniju u f-molu, op. 36 posvetio svojoj pobornici i pokroviteljici Nadeždi von Meck. Upravo ona zaslužna je za znameniti program Simfonije, koji je prema mišljenju mnogih uvelike naškodio recepciji djela, jer su generacije glazbenih pisaca i kritičara u glazbi tražile dokaze za njegove riječi. No i bez tog opisa, Četvrta simfonija proporcijama i intenzitetom izraza nepobitno ostavlja dojam da se u njoj preispituju teme mnogo veće od glazbe same. To je prva „velika“ skladateljeva simfonija. U njoj se prvi put snažno iznosi antiteza pojedinca i neumitne sudbine koju predstavlja slavna sudbinska moto-tema. Kako bi dobio što veći raspon ekspresije, formu klasične simfonije povezao je s narativnom strategijom simfonijske pjesme Franza Liszta. Dobio je ostvarenje goleme snage, velikih emocionalnih kontrasta i epskih proporcija, u kojemu osobni iskaz poprima univerzalno značenje. 
Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Za koncerte iz ciklusa Kanconijer pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta.