Događanja

30.
ožujka 2023.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a
TITO CECCHERINI, dirigent
GÁBOR BOLDOCZKI, truba
BRUNO VLAHEK, klavir

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
5,50 €
8,00 €
Ulaznice
5,50 €
8,00 €
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-A 
TITO CECCHERINI, dirigent
GÁBOR BOLDOCZKI, truba
BRUNO VLAHEK, klavir
 
Program: 
Fazıl Say: Koncert za trubu
Dmitrij Šostakovič: Koncert za klavir, trubu i gudački orkestar u c-molu, op. 35
Sergej Prokofjev: Peta simfonija u B-duru, op. 100 
 
U Majstorski ciklus se, nakon 2019., vraća Tito Ceccherini, talijanski dirigent koji surađuje s vodećim  orkestrima uključujući  Filharmonijski orkestar Francuskoga radija, Filharmoniju milanske Scale, Simfonijski orkestar BBC-a i Londonsku  filharmoniju. Ovaj put predvodit će program s čak dva solista: briljantnim mađarskim virtuozom trube Gáborom Boldoczkim i našim pijanistom Brunom Vlahekom. Frankfurter Allgemeine Zeitung zvuk Gábora Boldoczkog opisuje kao kristalno jasan, izuzetno profinjen i fluidan, a čut ćemo ga u Koncertu za trubu koji je upravo njemu 2010. posvetio skladatelj Fazıl Say, čije je nadahnuće vlastitim turskim podrijetlom vidljivo u orijentalnim idiomima melodija, harmonija i metričkim promjenama.
 
Svestrani glazbenik Bruno Vlahek, osim uspješne međunarodne pijanističke karijere, njeguje i onu skladateljsku, ali i pedagošku: predaje na Glazbenom konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu. Kritika ističe njegovu „fantastičnu virtuoznost“ te „dubinu glazbene misli“ koje ovom prigodom udružuje s majstorstvom Gábora Boldoczkog. Zajedno izvode Koncert za klavir, trubu i gudački orkestar Dmitrija Šostakoviča. Djelo iz 1933. skladateljev je eksperiment s neobaroknom kombinacijom instrumenata koje obećava duhovite interakcije solističkih instrumenata.
 
Peta simfonija Sergeja Prokofjeva, kao i druga njegova djela nastala u vrijeme Drugog svjetskog rata, sadrži slobodne harmonije, obilje melodijskih i tematskih ideja te lirsku izražajnost zrelog skladatelja. Nastala 1944., veliča ljudski duh, „slavi slobodnog i sretnog čovjeka – njegovu snagu, velikodušnost i čistoću duše“, kako je opisao pjesnik Carl Sandburg. Prokofjev je priznao da temu nije voljno izabrao, već se ona rodila u njemu i našla način da se izrazi.
Pojedinačne ulaznice dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %. Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice na blagajni dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije iznosi 1 € = 7.53450 kn