Događanja

28.
travnja 2022.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a:
SAN O ELIZIJU
SERGEJ KRYLOV, violina i dirigent

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
5,00 €
8,00 €
Ulaznice
5,00 €
8,00 €
Za koncerte iz Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer moguće je nabaviti pojedinačne ulaznice po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski
 
SAN O ELIZIJU
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
SERGEJ KRYLOV, violina i dirigent
 
Program:
Felix Mendelssohn-Bartholdy: San ljetne noći, uvertira
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Koncert za violinu i orkestar u e-molu, op. 64
Olga Rayeva: The Tender Wind of Elysium, za violinu i orkestar
Sergej Prokofjev: 1. simfonija u D-duru, Klasična, op. 25
 
 
Vrhunsko glazbeno umijeće, intenzivni lirizam i očaravajuća tonska ljepota neke su od kvaliteta koje Sergeju Krylovu osiguravaju mjesto među vodećim glazbenicima današnjice.
 
Ruski violinist s talijanskom adresom, od 2008. godine glazbeni je ravnatelj Litvanskog komornog orkestra s kojim nerijetko nastupa u dvostrukoj ulozi dirigenta i solista. Istovremeno, kao solist, redoviti je gost vodećih glazbenih institucija i orkestara. Samo u ovoj sezoni ostvario je suradnje s Filharmonijom Monte Carla i Jukka-Pekkom Sarasteom, Ruskim nacionalnim orkestrom i Mihailom Pletnjovim, Simfonijskim orkestrom iz Aarhusa, Budimpeštanskim radijskim orkestrom, Orkestrom Pomeriggi Musicali uz Mischu Maiskog i dr.
 
Majstorski ciklus vraća se kako bi, kao dirigent i kao solist, predvodio program u koji nas uvodi čarobna uvertira San ljetne noći, koju je Felix Mendelssohn-Bartholdy napisao kao sedamnaestogodišnjak, nepogrešivo, maštovitom orkestracijom, dočaravajući vilinsku prozračnost.
 
U središtu programa su dva djela za violinu i orkestar. Svoj glasoviti Violinski koncert u e-molu Mendelssohn je napisao u suradnji s koncertnim majstorom Orkestra lajpciškog Gewandhausa, Ferdinandom Davidom, pa sadrži mnoge novosti za ono doba, poput nastupa solističkog instrumenta odmah na početku ili melodijske i harmonijske povezanosti triju stavaka. Riječ je o jednom od središnjih djela violinističkog repertoara čiji se golemi utjecaj na skladatelje romantizma počeo ostvarivati već nakon praizvedbe 1845. godine.
 
Drugo djelo za violinu i orkestar nosi naslov Nježni vjetar Elizija, a autorica mu je Olga Rayeva. Napisala ga je 2018., a nakon praizvedbe u Moskvi dvije godine poslije, kritičar Sergey Biryukov zapisao je da nas djelo podsjeća da „ljepota vlada na površini svijeta, ali u mračnom, skrivenom bezdanu vrije lava koja će jednog dana izbrisati idilu na površini zemlje“. 
 
Za zaključak – Prva simfonija, Klasična, Sergeja Prokofjeva. Jedno od svojih najizvođenijih djela Prokofjev je napisao kao svojevrsnu vježbu iz skladanja bez pristupa klaviru, reinterpretirajući klasične stilove Josepha Haydna i Wolfganga Amadeusa Mozarta. 
Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Za koncerte iz ciklusa Kanconijer pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Radi uzajamne sigurnosti, preporučuje se nošenje zaštitnih maski.