Događanja

06.
travnja 2023.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a
PASCAL ROPHÉ, dirigent
NELSON GOERNER, klavir

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
5,50 € 41,44 kn
8,00 € 60,28 kn
Ulaznice
5,50 € 41,44 kn
8,00 € 60,28 kn
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-A
PASCAL ROPHÉ, dirigent
NELSON GOERNER, klavir
 
Program: 
György Ligeti: Lontano, za orkestar
Benjamin Britten: Četiri interludija o moru iz opere Peter Grimes
Franz Liszt: Koncert za klavir i orkestar br. 1 u Es-duru, S. 124
Béla Bartók: Čudesni mandarin, suita, op. 19 
 
Najavljujući svoju prvu koncertnu sezonu kao šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Pascal Rophé ponosno je istaknuo gostovanje jednog od najvećih pijanista današnjice – Nelsona Goernera. Argentinski umjetnik zadivljuje izvedbama najviše umjetničke i poetske kvalitete, koje prenosi s osobitim uvjerenjem. S nestrpljenjem iščekujemo njegovo tumačenje prvog Koncerta za klavir i orkestar Franza Liszta, u kojemu se skladatelj radikalno odmaknuo od do tada popularnih virtuoznih koncerata kako bi stvorio novu vrstu formalnog jedinstva i tematske povezanosti.
 
Zahvaljujući osobitim postupcima tzv. mikropolifonije i/li harmonijske kristalizacije, skladba Lontano Györgyja Ligetija osvojila je ne samo koncertne repertoare već i filmsku umjetnost. „Polifonija je sama po sebi gotovo neprimjetna, ali njezin harmonijski učinak predstavlja unutarnju glazbenu radnju: ono što se vidi u partituri je polifonija, ali ono što se čuje je harmonija“, pojasnio je autor. Nešto drugačija glazbena sredstva koristio je Benjamin Britten kako bi postigao osebujan ugođaj morskoga krajolika u interludijima iz opere Peter Grimes.
 
Glazbu za pantomimu Čudesni mandarin Béla Bartók smatrao je jednim od svojim najboljih ostvarenja. Moralno provokativnoj priči, zbog koje je predstava povučena s repertoara odmah nakon premijere 1926. u Kölnu, pristupio je, u glazbenom smislu, kao mozaiku, koristeći kratke, intervalski određene tonske uzorke promjenjive jasnoće i gustoće teksture što je pratio odgovarajući porast napetosti. Naknadnim revizijama, skladatelj je postigao istinski simfonijski koncept utemeljen na vlastitim simbolima ljubavi i žudnje.
Pojedinačne ulaznice dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %. Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice na blagajni dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije iznosi 1 € = 7.53450 kn