Događanja

14.
prosinca 2023.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a
MOJA DOMOVINA
IVAN REPUŠIĆ, dirigent
RADOVAN VLATKOVIĆ, rog

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
7,00 € 52,74 kn
10,00 € 75,34 kn
Ulaznice
7,00 € 52,74 kn
10,00 € 75,34 kn
MOJA DOMOVINA
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
IVAN REPUŠIĆ, dirigent
RADOVAN VLATKOVIĆ, rog
 
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Hebridi, koncertna uvertira, op. 26
Richard Strauss: Prvi koncert za rog i orkestar u Es-duru, op. 11
Blagoje Bersa: Sunčana polja, simfonijska pjesma
Bedřich Smetana: Vltava, simfonijska pjesma
 
Šef dirigent Orkestra Minhenskog radija i prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu Ivan Repušić ponovno će se pridruži glazbenicima Simfonijskog orkestra HRT-a u Majstorskom ciklusu! U Zagreb stiže nedugo nakon objave novih angažmana koji ga očekuju od sezone 2024./2025. odnosno 2025./2026., a to su mjesta šefa dirigenta Orkestra Državne kapele u Weimaru te glavnoga glazbenog ravnatelja Lajpciške opere.
 
Uz Simfonijski orkestar HRT-a predvodit će program u čijem je središtu Prvi koncert za rog i orkestar, op. 11 Richarda Straussa sa solistom Radovanom Vlatkovićem. Naš proslavljeni hornist koji svojim glazbeničkim i pedagoškim djelovanjem na najvišoj razini neprestano pridonosi etabliranju svojega instrumenta, ovaj put izvodi jedan od koncertantnih stupova hornističkog repertoara – djelo koje je Strauss skladao u dobi od samo dvadesetak godina i koje je do danas postalo najizvođeniji koncert za rog 19. stoljeća.
 
Nadahnuća krajolicima i domovinom poveznica su ostatka programa pod vodstvom maestra Repušića. Koncertna uvertira Hebridi djelo je dvadesetjednogodišnjeg Felixa Mendelssohna nadahnuto njegovim putovanjem po istoimenom škotskom otočju, osobito posjetom otoku Staffa i Fingalovoj spilji. Glasovita Vltava najpoznatija je simfonijska pjesma u ciklusu Moja domovina kojim je Bedřich Smetana stvorio veličanstvene orkestralne glazbene prizore češke prošlosti i kulture u vrijeme stvaranja moderne češke nacije.
 
Naposljetku, simfonijska pjesma Sunčana polja, za koju je Blagoje Bersa našao nadahnuće u ljetnim prizorima rodne Dalmacije, danas je jedan od najslavnijih primjera hrvatske simfonijske literature s kultnim „zovom sunčanih polja“ u rogovima na početku. Zanimljivo je da je djelo trebalo biti dio Bersina nikada dovršenog višestavačnog ciklusa Moja domovina, za koji je još dovršio simfonijsku pjesmu Sablasti. Dva djela – koja se danas češće izvode zasebno - postala su Simfonijski diptih, sa Sablastima kao "manifestacijom mračnih noćnih sila", i Sunčanim poljima koja sa svojim folklorno obojenim temama i blistavom orkestracijom čine istinsku "himnu pobjede i ljepote".
Umirovljenici, učenici, studenti i grupni posjeti (više od 15 osoba) ostvaruju pravo na 40 % popusta na cijene ulaznice. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobrava se popust od 50 %. Svi popusti ostvaruju se na blagajni Lisinskog. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu: prigovor@lisinski.hr.