Događanja

07.
travnja 2022.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a:
KAD VIOLINA PRIPOVIJEDA
IVAN REPUŠIĆ, dirigent
ROMAN SIMOVIĆ, violina

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
5,00 €
8,00 €
Ulaznice
5,00 €
8,00 €
Za koncerte iz Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer moguće je nabaviti pojedinačne ulaznice po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski
 
KAD VIOLINA PRIPOVIJEDA 
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
IVAN REPUŠIĆ, dirigent
ROMAN SIMOVIĆ, violina
 
Program:
Boris Papandopulo: Koncert za violinu i orkestar
Nikolaj Rimski-Korsakov: Šeherezada, op. 35 
 
 
Virtuozi se ponovno udružuju u Majstorskom ciklusu! Svojim uspjesima na pozicijama šefa dirigenta Orkestra Minhenskog radija i prvog stalnog gosta dirigenta Njemačke opere u Berlinu, odnosno koncertnog majstora Londonskog simfonijskog orkestra, Ivan Repušić i Roman Simović neprestano zadivljuju te im pridodaju nove. Još pamtimo njihove zajedničke nastupe iz 2016. i 2019. godine uz Simfonijski orkestar HRT-a, a sada se udružuju u novome tumačenju partiture hrvatskoga velikana Borisa Papandopula. Njegov Koncert za violinu i orkestar, nastao 1943. godine, svjedočanstvo je skladateljeve melodijske invencije i dosegnute punine skladateljske zrelosti.
 
Programu se pridružuje simfonijska suita Šeherezada, jedno od najpopularnijih, najevokativnijih i najsjajnijih orkestralnih djela Nikolaja Rimski-Korsakova. Poput svojih suvremenika, i Korsakova su, osim ruskih narodnih motiva, privlačili i egzotični, poglavito istočnjački, orijentalni motivi. „Program koji sam slijedio pišući Šeherezadu, sastojao se od zasebnih, nepovezanih epizoda i slika iz Tisuću i jedne noći, koje su razbacane u sva četiri stavka moje suite; More i Sinbadov brod, Pripovijest carevića Kalendera, Carević i carevna te Bagdadski praznik. More. Brod koji se razbija o stijenu s mjedenim jahačem“, zapisao je skladatelj o djelu koje na spektakularan način spaja blještavu orkestraciju i orijentalne motive.
 
 
Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Za koncerte iz ciklusa Kanconijer pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. U svim prostorima dvorane Lisinski, uključujući Veliku i Malu dvoranu, nošenje zaštitnih maski je obvezatno.