Događanja

31.
ožujka 2022.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a:
FOLKLORNE TRANSFORMACIJE
PASCAL ROPHÉ, dirigent
MARTINA FILJAK, klavir

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
5,00 € 37,67 kn
8,00 € 60,28 kn
Ulaznice
5,00 € 37,67 kn
8,00 € 60,28 kn
Za koncerte iz Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer moguće je nabaviti pojedinačne ulaznice po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski
 
FOLKLORNE TRANSFORMACIJE
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
PASCAL ROPHÉ, dirigent
MARTINA FILJAK, klavir
 
Program: 
Natko Devčić: Istarska suita
Béla Bartók: 3. koncert za klavir i orkestar u E-duru, Sz 119  
Igor Stravinski: Žar ptica, suita (1945.)  
 
Skladatelj, pedagog i glazbeni pisac, akademik Natko Devčić svoje je javno umjetničko djelovanje počeo uoči Drugog svjetskog rata, a prvi istinski skladateljski uspjeh doživio je 1948. Istarskom suitom. Osim što se njome nadovezao na tradiciju ideologije nacionalnog smjera, istaknuo je istarski folklor te ulogu malih intervala istarskog idioma kao neiscrpne izvore svojega nadahnuća i proučavanja.
 
Simfonijski orkestar HRT-a drugi put u ovoj sezoni predvodi maestro Pascal Rophé, koji iduće sezone preuzima mjesto šefa dirigenta. Cijenjen kao izniman tumač novije i suvremene glazbe, idealan je predvodnik programa koji u nastavku donosi nastup naše sjajne pijanistice Martine Filjak. Neumorno nižući uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni, upravo se vratila s trijumfalnog gostovanja u SAD-u!
 
Majstorski ciklus vraća se kako bi tumačila Treći koncert za klavir i orkestar Béle Bartóka. Djelo je nastalo 1945. nakon skladateljeva odlaska iz rodne Mađarske u SAD po izbijanju Drugog svjetskog rata, u sumrak njegova života okončanog bolešću, što je možda bio i razlog promjene izričaja u ovome djelu, okretanja jednostavnosti i sažetosti izraza.
 
Iste, 1945. godine, za potrebe američkog izdavača, Igor Stravinski napisao je treću verziju suite prema svojemu glasovitom baletu Žar ptica. Bogata glazbena karakterizacija bajkovite radnje folklornog izvora podarila je suiti obilje orkestralnih boja, ritmike, melodike, harmonija i metarskog protoka koje dočaravaju lepršanje perja Žar ptice, svijet zlog čarobnjaka Kaščeja, ples princeza, slavlje i narodne plesove… 
 
Prema novoj odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja u dijelu koji se odnosi na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, u zatvorenim prostorima na kojima su osigurana sjedeća mjesta više nisu potrebne EU digitalne COVID potvrde. 
Nošenje zaštitnih maski za lice i dalje je obvezatno radi uzajamne sigurnosti.
 
Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Za koncerte iz ciklusa Kanconijer pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta.