Događanja

20.
siječnja 2022.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a:
FANTAZIJE I IMAGINACIJE
TOMISLAV FAČINI, dirigent
PETRIT ÇEKU, gitara

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
5,00 € 37,67 kn
8,00 € 60,28 kn
Ulaznice
5,00 € 37,67 kn
8,00 € 60,28 kn
Za koncerte iz Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer moguće je nabaviti isključivo pojedinačne ulaznice i to po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski. 
 
Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku) i identifikacijske isprave. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog uz predočenje ulaznice za koncert. Nošenje zaštitnih maski je obvezatno. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću Eu digitalnu COVID potvrdu, molimo da ne kupujete ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa. Povrati sredstava za kupljene ulaznice mogući su samo u slučaju otkazivanja događaja.
 
FANTAZIJE I IMAGINACIJE
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
TOMISLAV FAČINI, dirigent
PETRIT ÇEKU, gitara
 
Program: 
Claude Debussy: Preludij za faunovo poslijepodne
Joaquín Rodrigo: Fantasia para un gentilhombre  
Boris Papandopulo: Suita za gitaru i gudače
Gustav Mahler: Adagio iz 10. simfonije
 
Maestro Tomislav Fačini stat će pred Simfonijski orkestar HRT-a na prvome koncertu Majstorskog ciklusa u 2022. godini. Pridružit će mu se naš svjetski proslavljeni umjetnik gitare Petrit Çeku koji je, uz ostalo, tijekom bogate karijere osvojio čak devet prvih nagrada na međunarodnim gitarističkim natjecanjima. Nastupa diljem svijeta na solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara te se uvijek rado vraća pred Simfonijski orkestar HRT-a s kojim se ovaj put udružuje u dva djela: Suiti za gitaru i komorni gudački orkestar Borisa Papandopula te Fantaziji za gospodina Joaquína Rodriga.
 
Suitu za gitaru i gudače Boris Papandopulo napisao je 1989. u Tribunju te je posvetio našem proslavljenom gitaristu i pedagogu Darku Petrinjaku koji ju je praizveo uz Hrvatski komorni orkestar pod vodstvom maestra Pavla Dešpalja 22. listopada 1991. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Petrinjak ju je i snimio, i to sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, opet pod vodstvom maestra Pavla Dešpalja, što je objavljeno na albumu Muzika za gitaru 1997. godine.
 
Svojevrsni koncert za gitaru i orkestar pod nazivom Fantasia para un gentilhombre (Fantazija za gospodina), španjolski velikan Joaquín Rodrigo napisao je 1954. na molbu legendarnog gitarista Andrésa Segovie. Djelo se temelji na šest kratkih plesova za gitaru skladatelja 17. stoljeća, Gaspara Sanza, a titula 'gentilhombre' odnosi se upravo na Segoviu kojemu se skladatelj iznimno divio. Umjetnik je djelo praizveo 5. ožujka 1958. u San Franciscu. Iako Fantasia nije dosegnula široku popularnost Rodrigova Concierta de Aranjuez, obje skladbe smatraju se vrhuncem Rodrigova opusa za gitaru.
 
Program otvara antologijski Preludij za faunovo poslijepodne Claudea Debussyja u kojemu „flauta fauna donosi novi dah glazbenoj umjetnosti“ (Pierre Boulez), a zaključuje posljednje simfonijsko ostvarenje jednog od najvećih simfoničara – Gustava Mahlera. Na vrhuncu profesionalne karijere, privatno rastrgan problemima, u svoju 10. simfoniju unio je golem emotivni naboj. No, samo je prvi stavak dovoljno detaljno razradio te ćemo ga čuti u izvornoj verziji.
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Za koncerte iz ciklusa Kanconijer pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta.