Događanja

30.
studenoga 2023.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a
EPIKUROV VRT:
PASCAL ROPHÉ, dirigent
HRVOJE PHILIPS, viola
JEAN-GUIHEN QUEYRAS, violončelo

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
7,00 € 52,74 kn
10,00 € 75,34 kn
Ulaznice
7,00 € 52,74 kn
10,00 € 75,34 kn
EPIKUROV VRT:
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
PASCAL ROPHÉ, dirigent
HRVOJE PHILIPS, viola
JEAN-GUIHEN QUEYRAS, violončelo
 
Arnold Schönberg: Preobražena noć, za gudački orkestar, op. 4
Ivo Josipović: Epikurov vrt, za simfonijski orkestar
Richard Strauss: Don Quixote, simfonijska pjesma, op. 35
 
Znatiželja, raznolikost i usredotočenost, udružene s besprijekornom tehnikom i kristalnim tonom, odlike su umjetničkog pristupa francuskog violončelista Jean-Guihena Queyrasa koji, osim kao koncertni umjetnik koji nastupa diljem svijeta, djeluje i kao profesor na Glazbenom sveučilištu u Freiburgu te ravnatelj festivala Rencontres Musicales de Haute-Provence u Forcalquieru. Svira instrument Gioffreda Cappe iz 1696., kojim će u Zagrebu utjeloviti tragikomičnog junaka simfonijske pjesme Don Quixotea Richarda Straussa. U fantastičnim pustolovinama i vratolomnoj orkestraciji, kroz temu, deset varijacija i epilog, istaknute uloge dobit će i pojedini instrumenti Simfonijskog orkestra HRT-a, među kojima prednjači viola, i to u rukama vođe sekcije – violista Hrvoja Philipsa.
 
Literaturom, točnije poezijom nadahnuta je i Preobražena noć Arnolda Schönberga. Njemu je 1899. istoimena poema Richarda Dehmela poslužila kao nadahnuće za gudački sekstet koji se danas smatra njegovim prvim važnijim ostvarenjem. Skladba, koju je poslije majstorski orkestrirao, odražava unutarnja previranja osjećaja muškarca i žene koji u noći obasjanoj mjesečinom snagom svoje ljubavi nadilaze – preobražavaju – naizgled nerješivu prepreku.
 
Između te dvije skladbe s kraja 19. stoljeća smjestila se jedna nastala stotinjak godina poslije – Epikurov vrt Ive Josipovića. Nadahnuta istoimenim djelom filozofa Eugena Finka, „ova efektna i atraktivna skladba ima i sjajnu formalnu dinamiku i dramaturgiju, pa skladba, od samog početka pa sve do efektnog završetka tutti orkestra, neprekidno raste“ (MIC).
 
Umirovljenici, učenici, studenti i grupni posjeti (više od 15 osoba) ostvaruju pravo na 40 % popusta na cijene ulaznice. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobrava se popust od 50 %. Svi popusti ostvaruju se na blagajni Lisinskog. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu: prigovor@lisinski.hr.