Događanja

23.
listopada 2021.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
DUBRAVKA TOMŠIČ SREBOTNJAK, glasovir
SLOVENSKA FILHARMONIJA
SIMON KREČIČ, dirigent

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
17,00 €
23,00 €
28,00 €
Ulaznice
17,00 €
23,00 €
28,00 €
DUBRAVKA TOMŠIČ SREBOTNJAK, glasovir
SLOVENSKA FILHARMONIJA
SIMON KREČIČ, dirigent
 
Program:
Alojz Srebotnjak: Naturae vox za orkestar
Ludwig van Beethoven: Četvrti koncert u G-duru za glasovir i orkestar, op. 58
Ludwig van Beethoven: Peti koncert u Es-duru za glasovir i orkestar, op. 73
 
Veliki povratak velike umjetnice s posebnom posvetom velikome skladatelju. Slovenska pijanistica svjetskoga glasa, briljantne tehnike i velike muzikalnosti, ljubimica hrvatske publike, Dubravka Tomšič-Srebotnjak svira Beethovena u Lisinskom.
 
Studij glasovira završila je na Juilliard School u New Yorku kod Claudija Arraua, privatno se usavršavala kod Alexandera Uninskog i Arthura Rubinsteina. Blistavu karijeru počela je sjajnim nastupom uz Njujoršku filharmoniju i recitalom u Chicagu. Otada je redovita gošća najvećih američkih simfonijskih orkestara i najprestižnijih dvorana u New Yorku, Bostonu, San Franciscu, Los Angelesu, Clevelandu i drugdje. U Europi ostvaruje suradnje s Češkom, Bečkom, Minhenskom filharmonijom, orkestrom Gewandhaus iz Leipziga, Londonskom kraljevskom filharmonijom i drugima. Na posebnom je mjestu, naravno, njezina suradnja sa Slovenskom filharmonijom, orkestrom koji se može pohvaliti iznimno dugom i bogatom tradicijom. Ponosno stoji uz bok najstarijima na svijetu, jer su joj prethodnici bili Academio Philharmonicorum (1701.), Filharmonijsko društvo (1794.) i Prva slovenska filharmonija (1908. – 1913.). Među mnogim uglednim umjetnicima koji su imenovani počasnim članovima Slovenske filharmonije su Haydn, Beethoven, Paganini, Brahms, Kleiber i drugi. Svoju izvrsnost Orkestar potvrđuje na brojnim turnejama europskim kulturnim središtima (Berlin, Prag, Pariz, Amsterdam, Stuttgart…), u uglednim koncertnim dvoranama u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu te na svim važnim međunarodnim festivalima. Slovenskom filharmonijom dirigirali su redom vrhunski dirigenti, kao što su Riccardo Muti, Zubin Mehta, Carlos Kleiber, Kurt Sanderling, Jurij Simonov, Serge Baudo, Lovro Matačić i dr. Uz nju su nastupili vrhunski solisti, među kojima Anna Netrebko, Luciano Pavarotti, Arthur Rubinstein, Ivo Pogorelić, Dmitrij Hvorostovski, Mischa Maiski, da spomenemo samo neke. Filharmonija je snimila i više od 80 nosača zvuka i primila brojna slovenska i hrvatska umjetnička priznanja i nagrade.
 
Na zagrebačkome gostovanju pod ravnanjem dirigenta Simona Krečiča, Filharmonija će uz Naturae vox za orkestar, slovenskoga skladatelja Alojza Srebotnjaka, izvesti posljednja dva glasovirska koncerta Ludwiga van Beethovena: Četvrti koncert u G-duru za glasovir i orkestar, op. 58 i Peti koncert u Es-duru za glasovir i orkestar, op. 73. 
 
Nakon koncerta na pozornici će uslijediti razgovor s umjetnicima.

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje COVID potvrde (u elektronskom ili pisanom obliku) ili uz antigensko testiranje i identifikacijsku ispravu. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog ili najranije 48 sati prije koncerta u poliklinici Life (Trpinjska ul. 5A, Zagreb) uz predočenje ulaznice za koncert u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću digitalnu COVID potvrdu, ne kupujte ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa. Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike OTP banke i INA d.d. te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.