Događanja

05.
veljače 2022.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
ZBOR RUSKE PATRIJARŠIJE IZ MOSKVE
ANATOLIJ GRINDENKO, umjetnički voditelj

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
17,00 € 128,09 kn
23,00 € 173,29 kn
28,00 € 210,97 kn
Ulaznice
17,00 € 128,09 kn
23,00 € 173,29 kn
28,00 € 210,97 kn
Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku - više saznajte OVDJE) i identifikacijske isprave. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan održavanja programa od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog.  
 
ZBOR RUSKE PATRIJARŠIJE IZ MOSKVE
ANATOLIJ GRINDENKO, umjetnički voditelj
 
Program: 
Kralju nebeski
Znameno (neumatsko) pjevanje, 16. stoljeće
 
Dođite poklonimo se Kralju našemu Bogu
Znameno (neumatsko) pjevanje, 16. stoljeće
 
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
Psalam 103 (104),
Znameno (neumatsko) pjevanje. 16. stoljeće
 
Na obali rijeka babilonskih
Psalam 136 (137)
Stročna / u retcima polifonija 16. stoljeće
 
Stihira (mnogostihovlje) na Veliki petak uz iznošenje Kristova platna
Bugarsko pjevanje 17. stoljeće
 
Sveti Bože
Demestveno pjevanje 16. stoljeće
 
Kerubinska pjesma
Carigradsko pjevanje 16. stoljeće
 
Euharistijski kanon
stročna / u redcima polifonija 16. stoljeće
 
Himan Bogorodici
Putna polifonija 17. stoljeće
 
* * *
 
DMITRIJ STEPANOVIČ BORTNJANSKI
Neprolazna vrata
 
SERGEJ VASILJEVIČ RAHMANJINOV
Sad možeš, Gospodine, otpustiti slugu svojega
 
ALEKSANDAR GREČANINOV
Hvalite ime Gospodnje
 
PAVEL GRIGORJEVIČ ČESNOKOV
Presvetoj Bogorodici pomolimo se
 
PJOTR GRIGORIEVIČ GONČAROV
Križu se Tvojemu klanjamo, Gospodine
 
PETAR ILJIČ ČAJKOVSKI
Jedinorođeni Sine
Sveti Bože
 
PAVEL GRIGORJEVIČ ČESNOKOV
Kerubinska pjesma
 
SERGEJ VASILJEVIČ RAHMANJINOV
Tebi pjevamo
 
DMITRIJ STEPANOVIČ BORTNJANSKI
Veliki prokimen
 
Dvanaestorica Bogu posvećenih monaha, Zbor Ruske patrijaršije iz Moskve, sa svojim voditeljem i utemeljiteljem Anatolijem Grindenkom rado se vraća zagrebačkoj publici, koja će ga zasigurno jednako ushićeno dočekati! Ansambl, u gotovo četiri desetljeća postojanja, crpi i predstavlja preobilje bogate tradicije istočne, kršćanske, pravoslavne i ruske duhovne i svjetovne glazbe. Jedinstveni dragulj neprocjenjiva sjaja, taj zbor svojim muzikološko-istraživačkim otkrićima oživljava mnoge zaboravljene rukopise i vrhunskim ih vokalnim umijećem prenosi u zvuk, nastojeći očuvati izvornost i emocionalnost ruskih tradicijskih napjeva. Izvanredna umjetnička kvaliteta donijela im je slavu, pozive na brojne svjetske turneje i festivale, održane u Londonu, Barceloni, Ravenni, Nancyju, Utrechtu i Maastrichtu … kao i na gostovanja u Sjedinjene Američke Države i Japan. Zbor ne pjeva uz glazbala, no pjevači ipak uspješno surađuju s instrumentalnim ansamblima u programima u kojima se komorna i orkestralna djela izmjenjuju s a cappella vokalnom glazbom. Tako je glasoviti finski dirigent i violinist Jukka-Pekka Saraste priredio odličan program u kojem se ruska pravoslavna glazba izvodi s naizgled disparatnim orkestralnim djelima, poput Schubertove Nedovršene simfonije ili skladbe Tabula rasa Arva Pärta.
Zahvaljujući Zboru Ruske patrijaršije iz Moskve, stariji slojevi ruske duhovne glazbe nisu više samo predmet muzikoloških istraživanja koji će potom doprijeti do koncertnih pozornica, nego se i vraćaju u svoj izvorni kontekst liturgijskoga glazbovanja. Ova glazbena poslastica zasigurno će izazvati veliko zanimanje, kao i 2016. godine, na njihovu prethodnom gostovanju, kad je na pozornicu uz zbor dodano dvjestotinjak sjedala! Tada je Dvorana Lisinski željela ugoditi što većem broju slušatelja i omogućiti im snažan umjetnički doživljaj autentičnog i moćnog zvuka koji stvara Zbor Ruske patrijaršije iz Moskve. Neka se povijest na našu radost ponovi!
 

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku) i identifikacijske isprave. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog ili najranije 48 sati prije koncerta u poliklinici Life (Trpinjska ul. 5A, Zagreb) uz predočenje ulaznice za koncert u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću digitalnu EU COVID potvrdu, ne kupujte ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa. Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike OTP banke i INA d.d. te skupne posjete (više od 15 ulaznica). 50 % popusta na ulaznicu najniže cjenovne kategorije ostvaruju osobe u invalidskim kolicima, a osoba u njihovoj pratnji ostvaruje 50 % popusta na ulaznicu cjenovne kategorije koju sama odabere pri kupnji ulaznice. Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.