Događanja

15.
svibnja 2021.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
ZBOR RUSKE PATRIJARŠIJE IZ MOSKVE

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Pretplata
Zbog obnove Dvorane od posljedica potresa, koncert koji se trebao odžati 24. listopada odgođen je za 15. svibnja 2021. godine.
 
ZBOR RUSKE PATRIJARŠIJE IZ MOSKVE
ANATOLIJ GRINDENKO, umjetnički voditelj
 
 Program naknadno
 
Dvanaestorica Bogu posvećenih monaha, Zbor Ruske patrijaršije iz Moskve, sa svojim voditeljem i utemeljiteljem Anatolijem Grindenkom rado se vraća zagrebačkoj publici, koja će ga zasigurno jednako ushićeno dočekati! Ansambl, u gotovo četiri desetljeća postojanja, crpi i predstavlja preobilje bogate tradicije istočne, kršćanske, pravoslavne i ruske duhovne i svjetovne glazbe. Jedinstveni dragulj neprocjenjiva sjaja, taj zbor  svojim muzikološko-istraživačkim otkrićima oživljava mnoge zaboravljene rukopise i vrhunskim ih vokalnim umijećem prenosi u zvuk, nastojeći očuvati izvornost i emocionalnost ruskih tradicijskih napjeva, lišavajući ih i najmanjeg prizvuka kiča.
Izvanredna umjetnička kvaliteta donijela im je slavu, pozive na brojne svjetske turneje i  festivale, održane u Utrechtu, Londonu, Maastrichtu, Barceloni, Ravenni i Nancyju… kao i na gostovanja u Sjedinjene Američke Države i Japan.
Zbor ne pjeva uz glazbala, no pjevači ipak uspješno surađuju s instrumentalnim ansamblima u programima u kojima se komorna i orkestralna djela izmjenjuju s a cappella vokalnom glazbom. Tako je glasoviti finski dirigent i violinist Jukka-Pekka Saraste priredio sjajan program u kojem se ruska pravoslavna glazba izvodi s naizgled disparatnim orkestralnim djelima, poput Schubertove Nedovršene simfonije ili skladbe Tabula rasa Arva Pärta.
Zahvaljujući Zboru Ruske patrijaršije iz Moskve, stariji slojevi ruske duhovne glazbe nisu više samo predmet muzikoloških istraživanja koji će potom doprijeti do koncertnih pozornica, nego se i vraćaju u svoj izvorni kontekst liturgijskoga glazbovanja. Ova glazbena poslastica zasigurno će izazvati veliko zanimanje, kao i 2016. godine, na njihovu prethodnom gostovanju, kad je na pozornicu dodano dvjestotinjak stolaca!
Time je Dvorana Lisinski željela ugoditi što većem broju slušatelja i omogućiti im snažan umjetnički doživljaj autentičnog i moćnog zvuka koji stvara Zbor Ruske patrijaršije iz Moskve.