Događanja

24.
veljače 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
ZAGREBAČKI SOLISTI
JULIAN RACHLIN, violina

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
23,00 € 173,29 kn
30,00 € 226,04 kn
35,00 € 263,71 kn
Ulaznice
23,00 € 173,29 kn
30,00 € 226,04 kn
35,00 € 263,71 kn
ZAGREBAČKI SOLISTI
JULIAN RACHLIN, violina
Svečani koncert u povodu 70. obljetnice Zagrebačkih solista
 
Program:
Frano Parać: Musica barocchiana za dvije violine i gudače – praizvedba
Wolfgang Amadeus Mozart: Treći koncert za violinu i orkestar u G-duru, K. 216
Petar Iljič Čajkovski: Serenada za gudače u C-duru, op. 48
Johann Sebastian Bach: Treći brandenburški koncert u G-duru, BWV 1048
 
Karizmatični ansambl svjetske klase koji je ispisao najljepše stranice hrvatske umjetničke glazbe! 
 
Nijedan hrvatski ansambl nije iza sebe ostavio trag zvjezdane prašine i upisao se zlatnim slovima u knjigu svjetske klasične glazbe kao što je to učinio i još uvijek čini ansambl Zagrebački solisti! Jedan od utemeljitelja i umjetnički ravnatelj ansambla, Antonio Janigro, u krugovima najvećih violončelista svojega vremena, uživao je reputaciju 'princa violončela' i umjetnika svjetskoga ugleda. Od osnivanja do danas ansambl je koncertirao na svim kontinentima i svuda je dočekivan panegiricima glazbene kritike i oduševljenjem publike. Visoka razina muziciranja, vrhunska tehnička sprema svakog člana ansambla, uigranost i preciznost fraziranja koja je jednoga kritičara ponukala da ansambl usporedi sa „švicarskim satom“, jedinstven, plemenit ton te gotovo 'opipljiva' ljubav prema glazbi i danas su neosporni argumenti i 'jaki aduti' koji publiku neodoljivo i uvijek iznova privlače na njihove koncerte.
 
Dosad su Zagrebački solisti održali gotovo četiri tisuće (!) koncerata, u najvećim svjetskim gradovima i najslavnijim koncertnim dvoranama diljem svijeta. Impresivan je i popis velikih imena međunarodne glazbene scene s kojima su Solisti nastupali (Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, sir James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Marc Coppey, Ray Chen).
 
Na obljetničkom koncertu Zagrebački solisti ugostit će svjetsku violinističku zvijezdu – Juliana Rachlina! Kao jedan od najslavnijih umjetnika današnjice, Rachlin se tijekom tridesetogodišnje uspješne karijere predstavio i kao dirigent, pedagog, komorni glazbenik, umjetnički voditelj, ali i utemeljitelj nekoliko glazbenih festivala, među kojima je i dubrovački festival Julian Rachlin & Friends (Julian Rachlin i prijatelji). Djela su mu posvećivali glazbeni velikani poput Krzysztofa Pendereckog, pojavljivao se u filmovima i surađivao s filmskim zvijezdama, poput Johna Malkovicha, sir Rogera Moorea i Gérarda Depardieua. Julian Rachlin dobitnik je brojnih nagrada i UNICEF-ov je ambasador dobre volje. Njegova briljantna virtuoznost i iznimna muzikalnost uveličat će koncert Zagrebačkih solista, koji su 2023. proslavili 70. godišnjicu postojanja, što ih ubraja u jedan od najdugovječnijih komornih ansambala na svijetu. 
 
Nakon koncerta s umjetnicima razgovara Gordana Krpan.
Popuste za pojedinačnu kupnju ulaznica ostvaruju: 30 % osobe s invaliditetom (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), 20 % studenti, učenici i umirovljenici, 20 % zaposlenici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, 20 % pretplatnici ciklusa Zagrebačke filharmonije i ciklusa Zagrebačkih solista, 20 % zaposlenici tvrtke INA te 20 % skupni posjeti (više od 15 ulaznica). Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu kupiti ulaznice po cijeni od 5 €. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice i za kupnju na blagajni Dvorane. Popusti se ne zbrajaju. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.