Događanja

22.
veljače 2020.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
ORKESTAR MINHENSKOGA RADIJA
ZBOR BAVARSKOGA RADIJA

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
23,00 €
28,00 €
33,00 €
Ulaznice
23,00 €
28,00 €
33,00 €
ORKESTAR MINHENSKOGA RADIJA 
ZBOR BAVARSKOGA RADIJA
KRISTINA KOLAR, sopran
MARIJA KUHAR ŠOŠA, sopran
ANNIKA SCHLICHT, mezzosopran
ERIC LAPORTE, tenor
MATIJA MEIĆ, bariton
LJUBOMIR PUŠKARIĆ, bariton
MARTINA FILJAK, glasovir
IVAN REPUŠIĆ, dirigent
 
Program:
I. Kuljerić: Hrvatski glagoljaški rekvijem za soliste, mješoviti zbor i simfonijski orkestar
L. van Beethoven: Uvertira Leonora br. 3 u C-duru, op. 72a
L. van Beethoven: Fantazija u c-molu za glasovir, soliste, zbor i orkestar, op. 80, Zborska
 
Hrvatsko-njemački dream-team u Lisinskom!
 
Sjajnim prošlogodišnjim gostovanjem na pozornici Dvorane Lisinski, izvedbom zborskih izvadaka i predigri iz operâ, Orkestar Minhenskoga radija i Zbor Bavarskoga radija, pod ravnanjem jednoga od najuspješnijih hrvatskih dirigenata novoga naraštaja - Ivana Repušića, zaslužili su brz povratak! Maestro Repušić veliki je miljenik domaće i svjetske publike, poznat po vedrom duhu i strastvenom pristupu glazbenim djelima; posebno se ističe kao velik promicatelj hrvatske glazbe u svijetu pa se često na programima njegovih koncerata nalaze djela istaknutih hrvatskih skladatelja.
 
„Nisam bio jedini u publici koji je proplakao. A kad se i dirigent Ivan Repušić okrenuo prema publici, i on je brisao suze. Razumjeli su Nijemci ganuće i hrvatske publike i svojega hrvatskog šefa-dirigenta. Ali nije to bila tek puka jednokratna gesta”, napisao je Branimir Pofuk, ganut prošlogodišnjim spektaklom koji je Repušić priredio posjetiteljima ciklusa Lisinski subotom.
Ovaj put na pozornicu Dvorane Lisinski donosi djelo jednoga od najznačajnijih skladatelja hrvatske glazbe 20. stoljeća – Igora Kuljerića. Riječ je o Hrvatskom glagoljaškom rekvijemu za sole, mješoviti zbor i simfonijski orkestar ili Misi za umršeje na glagoljski tekst, antologijskom djelu hrvatskoga glazbenog stvaralaštva. Hrvatski glagoljaški rekvijem nastao je 1995., prema riječima samoga skladatelja kao plod „vlastite duboke želje i potrebe da zazvuči nešto što dugo u sebi čujem, slušam i nosim, još od rane mladosti kada su glagoljaški rituali u meni ostavljali začudan odzvuk“.
U Beethovenovoj godini, koju slavi cijeli svijet, uz našega Igora Kuljerića, slušat ćemo i glazbu velikoga njemačkog genija: Uvertiru Leonora br. 3 u C-duru, glazbeni simbol slobode, dramatično djelo za orkestar, te Fantaziju u c-molu u kojoj će se glazbenicima na pozornici pridružiti istaknuta hrvatska pijanistica Martina Filjak. Ona „svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku kao 'umjetnica galvanizirajuće snage' s 'magnetskom scenskom prisutnošću'“. Vrhunska glazba, vrhunski umjetnici i izvedba u vrhunskom ciklusu Lisinski subotom – u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije! 
 
Koncert je posvećen nedavno preminulom maestru Vladimiru Kranjčeviću. 
 
Suradnja između Grada Zagreba, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i radiotelevizijske kuće Bayerischer Rundfunk

 

Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike Splitske banke i INA-e te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.