Događanja

03.
studenoga 2020.
Utorak u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
NOVI PROGRAM!
MARIA JOÃO PIRES, glasovir
+ PRIJENOS UŽIVO

Utorak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
27,00 € 203,43 kn
Ulaznice
27,00 € 203,43 kn
Martha Argerich  je zbog bolesti otkazala koncert.
Ulaznice kupljene za koncert Marthe Argerich i Theodosije Ntokou vrijede za ovaj koncert. 
 
Koncert možete pratiti i uživo putem streaminga kupnjom ulaznice preko sustava Entrio po cijeni od 60 kn OVDJE
 
 
MARIA JOÃO PIRES, glasovir
 
Program:
Ludwig van Beethoven: Sonata u As-duru, br. 31, op. 110
*     *     *
Claude Debussy: Suite bergamasque
Ludwig van Beethoven: Sonata u c-molu, br. 32, op. 111 
 
Karizmatična pijanistica svjetskoga glasa Maria João Pires prvi je put gostovala u Lisinskom prije sedam godina u pratnji Komornoga orkestra Grada Basela, pod ravnanjem dirigenta Trevora Pinnocka, kada je izazvala oduševljenje svojim virtuoznim izvedbama Wagnerove Siegfried idile, Chopinova Drugog koncert za glasovir i orkestar u f-molu, op. 21 te Mozartove 41. simfonije u C-duru KV 551, Jupiter. 
 
Maria João Pires rođena je u Lisabonu, a prvi je pijanistički nastup imala sa samo četiri godine, dok je već sa sedam svirala Mozartove koncerte za glasovir. S devet godina primila je najugledniju portugalsku nagradu za mlade glazbenike. Nakon završetka studija na lisabonskom konzervatoriju, gdje su je podučavali Campos Coelho i Francine Benoît, nastavila se usavršavati u Münchenu uz mentorstvo Rosi Schmid te Hanoveru uz Karla Engela. 
 
Međunarodnu slavu stekla je pobjedom na Beethovenovom natjecanju u Bruxellesu 1970. godine nakon kojeg su uslijedili brojni nastupi s velikim svjetskim orkestrima u Europi, Americi, Kanadi, Japanu i Izraelu. 
 
Svijet je zapanjila svojim nastupom u Amsterdamu 1999. godine kada je, pripremivši jedan Mozartov koncert za glasovir i orkestar, orkestar počeo svirati drugi koji je, brzo se pribravši, besprijekorno odsvirala napamet bez ikakve prethodne pripreme! 
 
Petnaest godina snimala je diskografska izdanja za izdavačku kuću Erato Records, specijaliziranu za promociju klasične glazbe francuskih skladatelja, a dvadeset je godina surađivala s uglednom kućom Deutsche Grammophon, koja je prošli mjesec objavila njezinu cjelokupnu diskografiju. Časopis Gramophone proglasio je njezine snimke Chopinovih Nokturna najboljima koje postoje, uz novinarov komentar: „Ne dvojim pri proglašavanju Marije João Pires – pijanistice bez trunke narcizma – jednom od najuvjerljivijih vrhunskih glazbenica našega vremena.“ 
 
Od 2012. do 2016. godine u Glazbenoj kapeli kraljice Elisabeth u Švedskoj radila je s mladim talentiranim pijanistima iz cijeloga svijeta. Poznata je i po svojem humanitarnom i altruističnom radu: pokrenula je projekt Partitura Choirs u sklopu kojeg potiče rad zborova za djecu slabijeg imovinskog stanja te Partitura Workshops u koji je uključila i druge ugledne glazbenike pozvavši ih da rade s talentiranom djecom. Prije 20 godina osnovala je jedinstveni centar za umjetnost Belgai Center for Study of Arts gdje svojim predanim radom, kroz radionice za profesionalne glazbenike i glazbene entuzijaste, zagovara altruističnu dinamiku među umjetnicima različitih naraštaja predlažući alternativu u svijetu prečesto usmjerenom na kompetitivnost. Slične projekte pokrenula je i u Brazilu. 
 
Prošle je godine primila počasni doktorat Sveučilišta Pompeu Fabra u Barceloni.