Događanja

28.
ožujka 2020.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
KRALJEVSKI FILHARMONIJSKI ORKESTAR
- ODGOĐENO

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Odgođeno za sezonu 2020./2021.
Odgođeno za sezonu 2020./2021.
Prema preporuci Ministarstva zdravstva, koncert je odgođen. Održat će se u sezoni 2020./2021. ciklusa "Lisinski subotom", a točan će termin biti objavljen uskoro. 
Kupljene ulaznice vrijedit će i za novi termin događanja.  
 
Povrat novca za pojedinačno kupljene ulaznice vrši se na mjestu gdje je ulaznica i kupljena: na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog od 8. svibnja ili internetskim putem na ulaznice.hr, odnosno na podrska@ulaznice.hr. 
 
Organizator zahvaljuje na razumijevanju.

 

KRALJEVSKI FILHARMONIJSKI ORKESTAR

VASILIJ PETRENKO, dirigent
ALICE SARA OTT, glasovir
 
Program:
B. Britten: Četiri interludija o moru iz opere Peter Grimes, op. 33a
L. van Beethoven: Treći glasovirski koncert u c-molu, op. 37
S. Prokofjev: Peta simfonija u B-duru, op. 100
 
Kraljevski glazbeni tretman najvećih svjetskih zvijezda!
 
Više od sedam desetljeća Kraljevski filharmonijski orkestar (Royal Philharmonic Orchestra – RPO) središte je glazbene djelatnosti Velike Britanije. Od Beethovena i Šostakoviča do Queena i Zvjezdanih staza – atraktivan repertoar u izvedbi sastava najkvalitetnijih glazbenih virtuoza, koji održavaju najspektakularnije koncerte klasične glazbe u Londonu. Zbog mnogih dugogodišnjih uspjeha na velikoj glazbenoj pozornici svijeta, s pravom i ponosom nose titulu nacionalnog orkestra.
Povijest Kraljevskog filharmonijskog orkestra zanimljiva je i dinamična. Orkestar je utemeljio sir Thomas Beecham 1946. s namjerom da Ujedinjenom Kraljevstvu i svijetu predstavi najviše standarde glazbene reprodukcije. U više od sedam desetljeća postojanja Orkestar je postao sinonim vrhunske kvalitete, svestranosti i neumornosti u umjetničkom (i društvenom) djelovanju. Raspored Orkestra popunjen je koncertima u redovitim koncertnim sezonama u glasovitim londonskim dvoranama Royal Albert Hallu, Cadogan Hallu i Royal Festival Hallu Southbank Centra, kao i koncertima diljem Velike Britanije. Orkestar odlazi na brojne međunarodne turneje, snima za nosače zvuka, film i televiziju, pa čak i za videoigrice, i iznimno je angažiran u pedagoškim i društvenim projektima za mlade, beskućnike, bolesne i napuštene. Kraljevski filharmonijski orkestar privlači pozornost vrhunskim muziciranjem i u izvođenju tradicionalnog repertoara i u izvođenju suvremenih djela vodećih skladatelja današnjice, kao što su sir Peter Maxwell Davies i sir John Tavener. Osim toga, sudjeluje i u crossover projektima s velikim pop-zvijezdama (Sting, Beach Boys i dr.). Orkestar su vodili mnogi glasoviti dirigenti, među njima Rudolf Kempe, Antal Doráti, Walter Weller, André Previn, Vladimir Aškenazi, Jurij Temirkanov, Daniele Gatti i Charles Dutoit. Niz velikih dirigentskih imena nastavlja Vasilij Petrenko koji mjesto glazbenog ravnatelja Orkestra preuzima u kolovozu 2020. godine. On će ravnati prvim gostovanjem Orkestra u Dvorani Lisinski nakon trinaestogodišnjeg izbivanja, i to djelima Benjamina Brittena i Sergeja Prokofjeva, dok će im se u tumačenju Beethovenova Trećeg glasovirskog koncerta pridružiti njemačko-japanska pijanistica Alice Sara Ott. Ona se zagrebačkoj publici predstavila 2004. u Hrvatskom glazbenom zavodu, tada kao iznimno nadarena studentica vrhunskog glasovirskog pedagoga Karl-Heinza Kämmerlinga, a sada kao jedna od najtraženijih svjetskih klasičnih pijanistica današnjice.
 
 
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike OTP banke i INA-e te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.