Događanja

25.
rujna 2021.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
J. HAYDN: STVARANJE SVIJETA
SIMFONIJSKI ORKESTAR
I ZBOR HRT-a
TOMISLAV FAČINI, dirigent
EVELIN NOVAK, sopran
KREŠIMIR ŠPICER, tenor
KREŠIMIR STRAŽANAC, bas-bariton

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
17,00 € 128,09 kn
23,00 € 173,29 kn
28,00 € 210,97 kn
Ulaznice
17,00 € 128,09 kn
23,00 € 173,29 kn
28,00 € 210,97 kn
JOSEPH HAYDN: STVARANJE SVIJETA, HOB. XXI:2 
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE
TOMISLAV FAČINI, dirigent
EVELIN NOVAK, sopran
KREŠIMIR ŠPICER, tenor
KREŠIMIR STRAŽANAC, bas-bariton
 
Čudo nad čudima! Upravo i samo tim riječima može se opisati ushićenje koje je izazvala praizvedba divovskog oratorija Stvaranje svijeta Josepha Haydna. U vrijeme kad nije bilo medija, interneta, radija ni televizije, nazočiti događaju u kojemu tada golem orkestar, sa solistima i golemim zborom izvodi monumentalno remek-djelo najvećega živućeg skladatelja toga doba, nebeski lijepu glazbu, bilo je jedinstveno iskustvo koje se nigdje drugdje nije moglo doživjeti!
 
Kad je 1798. godine u glasovitoj bečkoj palači Schwarzenberg prvi put izveden oratorij Stvaranje svijeta Josepha Haydna, pobudila je njegova izvedba nevjerojatno zanimanje i postala za cijelo bečko društvo i glazbeni svijet uistinu prvorazredni događaj. Prema svjedočanstvima nazočnih, nakon svake točke publika je burno aklamirala, a posljednje note Haydnova velebnog djela, koji je ujedno i ravnao cijelim ansamblom, svi prisutni dočekali su u potpunoj ekstazi, izvikujući Haydnovo ime i oduševljeno ga pozdravljajući. Stvaranje svijeta već je od svoje prve izvedbe postalo jedan od najslavnijih oratorija u svjetskoj literaturi, „kanon“ za stvaranje takvih djela mnogim budućim skladateljima. 
 
Svoju genijalnu tonsku viziju geneze, postanka svijeta, Haydn je skladao oslanjajući se dakako na Bibliju, ali i na poznato djelo Johna Miltona Izgubljeni raj. Maestrov rad o početku svih početaka trebao je „postati izvorom iz kojega će oni opterećeni brigama crpiti mir i snagu“.
Kako nekoć, tako i danas!

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje COVID potvrde (u elektronskom ili pisanom obliku) ili uz antigensko testiranje i identifikacijski dokument. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog ili najranije 48 sati prije koncerta u poliklinici Life (Trpinjska ul. 5A, Zagreb) uz predočenje ulaznice za koncert u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike OTP banke i INA d.d. te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.