Događanja

13.
travnja 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
IVO POGORELIĆ, glasovir

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
30,00 €
35,00 €
40,00 €
Ulaznice
30,00 €
35,00 €
40,00 €
IVO POGORELIĆ, glasovir
 
Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Treća fantazija u d-molu, K. 397/385g
Wolfgang Amadeus Mozart: Četvrta fantazija u c-molu, K. 475
Wolfgang Amadeus Mozart: Jedanaesta sonata u A-duru, K. 331
Frédéric Chopin: Tri mazurke, op. 59
Frédéric Chopin: Druga sonata u b-molu, op. 35
 
Večer nenadmašnog pijanizma i vrhunskog užitka! 
 
„Pogorelić je najoriginalniji, najveći interpret Chopina našega vremena – i to će još dugo ostati!“ emfatično je ustvrdio Volker Tarnow, ugledni kritičar dnevnika Morgenpost nakon recitala Ive Pogorelića održanog u dvorani Berlinske filharmonije 8. veljače 2023.! Jedinstvene, originalne i briljantne interpretacije djela najvećih skladatelja u povijesti, maestra Pogorelića, „čarobnjaka klavira“, i kritika i publika u najpoznatijim koncertnim prostorima svijeta uvijek je doživljavala posebno emotivno, intenzivno i burno, dočekujući ga gotovo euforično. Njegova viđenja antologijskih djela glazbe za glasovir nikad nikoga nisu ostavljala ravnodušnim!
 
Gotovo svi vrhunski poznavatelji današnje pijanističke scene slažu se s tvrdnjom da su Pogorelićeve interpretacije bile i još i danas jesu ispred svojega vremena, da je on postavio nove standarde pijanizma i kao jedan od rijetkih interpreta u povijesti imao hrabrosti kročiti novim putovima: ne samo onima 'povijesno obaviještene' interpretacije djela, nego je svjetskoj javnosti ponudio potpuno nove, vlastite sugestivne tonske vizije, kongenijalne uvide u glazbenu fakturu utemeljene na sasvim novom, osebujnom načinu tumačenja ideja i skladateljskih glazbenih misli. Zato su Pogorelićeve izvedbe tako intrigantne, ali izazivaju i mnoge kontroverze. No njegova zanatska perfekcija, majstorstvo u sviranju instrumenta koji svakim dodirom tipki istovremeno pretvara u orkestar grandioznog zvuka i blistavih boja i glazbenu kutijicu najsuptilnijih tonova, već su legendarne!
 
Užitak u pijanizmu koji Ivo Pogorelić pruža slušateljstvu isto je tako bez premca! Prisjetimo se samo duhovite, sad već anegdotalne primjedbe jednoga glazbenog kritičara, koja, parafrazirana, glasi da „Ivo Pogorelić glasovir svira s užitkom vampira kad ga puste u pun spremnik krvi!“ Osim Chopinove glazbe, maestro nam ovaj put donosi i glazbu ljubimca glazbene povijesti – nenadmašnog Amadeusa Mozarta! Kritičar Los Angeles Timesa Timothy Mangan u jednoj od svojih recenzija ustvrdio je da Pogorelić Mozarta svira „kao anđeo! Božanski!“ U to uopće i ne sumnjamo i zato vas pozivamo na još jedan susret s velikim Maestrom! 
Popuste za pojedinačnu kupnju ulaznica ostvaruju: 30 % osobe s invaliditetom (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), 20 % studenti, učenici i umirovljenici, 20 % zaposlenici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, 20 % pretplatnici ciklusa Zagrebačke filharmonije, 20 % zaposlenici tvrtke INA te 20 % skupni posjeti (više od 15 ulaznica). Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu kupiti ulaznice po cijeni od 5 €. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice i za kupnju na blagajni Dvorane. Popusti se ne zbrajaju. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.