Događanja

23.
travnja 2022.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
DVA VIRTUOZA
CARLOS DAMAS, violina
ANIKA VAVIĆ, glasovir
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
TONČI BILIĆ, dirigent

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
17,00 €
23,00 €
28,00 €
Ulaznice
17,00 €
23,00 €
28,00 €
CARLOS DAMAS, violina
ANIKA VAVIĆ, glasovir
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
TONČI BILIĆ, dirigent

Koncert je ostvaren uz potporu Veleposlanstva Portugala u Zagrebu. 
 
Program: 
Nikolaj Rimski-Korsakov: Španjolski capriccio, op. 34
Édouard Lalo: Koncert za violinu i orkestar u F-duru, op. 20 
*   *   *
Sergej Prokofjev: Treći koncert u C-duru za glasovir i orkestar, op. 26
 
 
U novom receptu koji nudimo za nesvakidašnju večer ispunjenu čistim glazbenim užitkom nalaze se dva čudesno lijepa koncerta i dvoje fantastičnih umjetnika. 
 
Anika Vavić jedna je od najprominentnijih pijanistica umjetničke metropole u srcu Europe, carskoga grada Beča! Njezin raskošni talent otvorio joj je vrata najvećih i najpoznatijih svjetskih glazbenih dvorana i omogućio da krene „zvjezdanim stazama“: kao solistica održala je recitale u njujorškom Carnegie Hallu, vašingtonskom Kennedy Centeru, londonskom Wigmore Hallu, amsterdamskom Concertgebouwu i, dakako, u bečkom Musikvereinu. Nastupala je uz najveće svjetske orkestre (Orkestar Marijinskog kazališta iz Sankt Peterburga, Londonski filharmonijski orkestar, Simfonijski orkestar Austrijskoga radija i dr.) i surađivala s uglednim dirigentima, kao što su Valerij Gergijev, Andrés Orozco-Estrada ili Paavo Järvi. Prokofjevljev Treći glasovirski koncert, koji će Anika interpretirati u Zagrebu, briljantno je i virtuozno djelo klasicističke ljepote, puno najčišće životne radosti, ushićenja i istinskog užitka u glazbovanju.
 
Remek-djelo svjetske violinističke literature, zanosni Laloov Koncert za violinu i orkestar, op. 20 upravo opojno lijepih melodijskih linija, utkanih u raskošno kasnoromantično orkestralno ruho, u ovoj prilici imat ćemo priliku čuti u interpretaciji najpoznatijega portugalskog violinista srednje generacije - Carlosa Damasa, kojega glazbena kritika s pravom uspoređuje s najvećim violinistima današnjice, Thomasom Zehetmairom i Gidonom Kremerom, ali i legendarnim Henrykom Szeryngom. Koncertira diljem svijeta, surađuje s poznatim svjetskim orkestrima i svira na glasovitoj violini Ex-Isham iz 1763. velikoga talijanskog graditelja violina G. B. Gabriellija.

Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike OTP banke i INA d.d. te skupne posjete (više od 15 ulaznica). 50 % popusta na ulaznicu najniže cjenovne kategorije ostvaruju osobe u invalidskim kolicima, a osoba u njihovoj pratnji ostvaruje 50 % popusta na ulaznicu cjenovne kategorije koju sama odabere pri kupnji ulaznice. Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju. Radi uzajamne sigurnosti, preporučuje se nošenje zaštitnih maski.