Događanja

04.
svibnja 2019.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
BELGIJSKI NACIONALNI ORKESTAR

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
170 kn
210 kn
250 kn
Ulaznice
170,00 kn
210,00 kn
250,00 kn
BELGIJSKI NACIONALNI ORKESTAR
HUGH WOLFF, dirigent
IVAN KRPAN, glasovir 
 
Program:
H. Berlioz: Uvertira op. 21, Gusar
R. Schumann: Koncert za glasovir i orkestar u a-molu, op. 54
C. Franck: Simfonija u d-molu

Ciklus Lisinski subotom u pretposljednjem koncertu aktualne sezone predstavlja suradnju Belgijskog nacionalnog orkestra pod ravnanjem Hugha Wolffa te pijanista Ivana Krpana. 

Dirigent Hugh Wolff istinski je građanin svijeta - rođen u Francuskoj, djetinjstvo proveo u Londonu, preselio u Washington pa zatim diplomirao na Hardvardu i konzervatoriju Peabody, a sada živi u Bostonu. No, njegovo radno mjesto nikako nije vezano samo za jednu lokaciju, ono je na najpoznatijim svjetskim pozornicama na kojima je dosad uspješno vodio najveće američke orkestre.

Karijeru je počeo kao asistent legendarnog Mstislava Rostopovicha u Washingtonu, a s europskim se orkestralnim zvukom u koštac uhvatio početkom novog milenija. Od 2017. djeluje kao šef dirigent Belgijskog nacionalnog orkestra s kojim dolazi u Lisinski, 4. svibnja 2019.

Tri puta nominiran za Grammy i dobitnik dvije nagrade Cannes Classical, u našem je mladom pijanistu Ivanu Krpanu prepoznao neizmjeran talent te ga je odlučio pozvati da im se pridruži u izvedbi Schumannova "Koncerta za klavir i orketar u a-molu, op. 54". Krpan, dobitnik brojnih nagrada, tek je nedavno diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, stoga je ova suradnja još jedna potvrda u svijetu o prepoznatljivosti njegova rada.

"Obožavam raditi u Europi. Klasična glazba i jest, na kraju krajeva, izvorno europska umjetnička forma, a ljudi tamo imaju neizmjernu potrebu za takvom glazbom. Njihov je osobni interes nekako dublji, glazba je sastavni dio društva kao cjeline. Američko društvo je oduvijek bilo jako dinamično i fleksibilno - željno prihvatiti promjene i proširiti obzore. Zato je vrlo zanimljivo raditi i u Americi.", govori Wolff koji će s Belgijskim nacionalnim orkestrom u Lisinskom izvesti Berliozovu "Uvertiru op. 21, Gusar" te Franckovu "Simfoniju u d-molu".

Jedinstvena kombinacija nezaustavljive energije, upečatljive inteligencije i elegantne tehnike koja svaku izvedbu čini posebnom uz mladenačku svježinu, polet i neizmjernu pijanističku strast glazbenika na kojem svijet ostaje, ostavljeno je za samu završnicu prestižnog ciklusa Lisinski subotom.

Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom. 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a i MUO-a, dosadašnje pretplatnike ciklusa Lisinski subotom, zaposlenike Splitske banke, INA-e, Croatia osiguranja i skupne posjete (više od 15 ulaznica). 50 % popusta za vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a. Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju!