Događanja

11.
veljače 2023.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
BEČKI DJEČACI

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
19,91 €
26,54 €
31,85 €
Ulaznice
19,91 €
26,54 €
31,85 €
BEČKI DJEČACI
 
Program:
W. A. Mozart, L. G. da Viadana, H. Purcell, F. Schubert, F. Mendelssohn Bartholdy, R. Schumann, H. Werner, F. Schubert, A. Banchieri, E. Morricone, H. Kratochwil, W. Nelson, Novozelandska narodna pjesma, B. Merrill, Turska narodna pjesma, B. Fomin, M. Kamieński, Koruška narodna pjesma, Josef i Johann Strauss.
 
Anđeoski glasovi!
 
Ako smo ikad pokušali zamisliti musicu celestis, glazbu nebeskih sfera i pjev zbora anđela, onda njihovu zemaljsku pojavnost najbolje zrcale predivni glasovi svjetski poznatog zbora Bečki dječaci! Taj glasoviti zbor jedan je od najstarijih i najpoznatijih glazbenih ansambala na svijetu koji kontinuirano djeluje već više od 500 godina! Začudna i jedinstvena tradicija toga dječačkog zbora prožeta je i čvrsto isprepletena sa sudbinama mnogih slavnih glazbenika, kao što su Joseph Haydn ili Franz Schubert, koji su i sami pjevali u ansamblu. No broj glazbenika koji su bili u neposrednom kontaktu sa zborom ili za njega skladali je golem! Od Mozarta i njegova „takmaca“ Salierija, velikoga Glucka i slavnoga Brucknera, sve do naših glazbenih velikana Lovre von Matačića i Maxa Emanuela Cenčića! Još od davne 1498. pa do 1918. godine zbor dječaka u sklopu Bečke dvorske kapele muzicirao je isključivo za privatne i ceremonijalne potrebe carskoga dvora. No nakon 1918. godine, postavši privatna institucija, njihov se kraljevski ugled proširio diljem svijeta. Prvi zvučni zapis Bečkih dječaka zabilježen je na voštanom valjku još 1907. godine. Od tada je ansambl ostvario upravo nevjerojatan broj tonskih zapisa: 43 ploče od šelaka, 55 singlova, 128 LP ploča i 151 CD, i to za sve važnije svjetske diskografske kuće! Sudjelovali su i u 26 filmova i 17 televizijskih dokumentaraca, što bjelodano svjedoči o međunarodnoj reputaciji i popularnosti ansambla! Godine 2015. potpisali su ugovor s etiketom Deutsche Grammophon te objavili albume Strauss For Ever i Merry Christmas from Vienna. Neprestane aklamacije i nesmanjeno zanimanje publike ne jenjavaju ni danas. I dvije godine nakon posljednjega gostovanja u ciklusu Lisinski subotom, koji je ispraćen s velikim oduševljenjem, ponosno predstavljamo najbolje dječje glasove svijeta, ujedinjene u klicanju najvećoj umjetnosti – glazbi! Veleposlanici austrijske prijestolnice, istovremeno i njezine glazbene multikulturalnosti, iz čijih srcâ izlazi glazba i koji s vidnim zadovoljstvom pjevaju kao jedan, prema pisanju Freie Presse, vode nas na put oko svijeta izvedbom glasovitih zborskih minijatura na nekoliko svjetskih jezika. 
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike OTP banke i tvrtke INA d.d. te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 4 €. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice. Popusti se ne zbrajaju. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije iznosi 1 € = 7.53450 kn