Događanja

11.
prosinca 2024.
Srijeda u 20:00 sati
Mala dvorana

LISINSKI SRIJEDOM & IZVORIŠTA
VEJA

Srijeda U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
20,00 € 150,69 kn
Ulaznice
20,00 € 150,69 kn
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Izvorišta predstavljaju koncert pazinske grupe Veja, jednog od najvažnijih hrvatskih world music/etno izvođača. Ovaj je koncert na neki način kruna karijere grupe koja se bavi istraživanjem istarske glazbe već 17 godina.
 
Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskoga poluotoka. Od samoga početka djelovanja skupina je koristila motive iz tradicijske glazbe Istarskoga poluotoka kako bi takvu glazbu predstavila publici u modernijim aranžmanima. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Sama riječ „veja“ znači „obred bdijenja“, no to je i naziv za granu i staro ime za grad Krk.
 
Ideju o osnivanju benda pokrenuo je Goran Farkaš još 2007., kad je započeo s istraživanjem istarske tradicijske glazbe. Goran je istaknut, svestran i aktivan etno stvaratelj. Kao muzikolog i etno istraživač, pokrenuo je TradInEtno Festival, vodio je mnoge radionice tradicijske glazbe, a trenutno vodi dio koncertnoga programa u Spomen-domu Pazin.
 
Vejin prvi album, Dolina mlinova iz 2014. pokazao je njihovu snagu i predstavio bend kao jedan od zanimljivijih trad/etno bendova iz Hrvatske. Dolina mlinova je postala instant-klasik u world music krugovima, a Veja bend koji se naprosto mora slušati, a posebno doživjeti uživo.
Osam godina nakon Doline mlinova, Veja je objavila drugi album, Škura ura, kojim je potvrdila svoju kvalitetu i dodatno oplemenila zvuk. Škura ura je aklamacijom proglašen jednim od najboljih albuma 2022., a godinu i pol nakon originalnog objavljivanja, Menart je objavio i vinilno izdanje albuma.
 
„Škura ura – album koji treba odmah upisati na listu nematerijalnih kulturnih dobara.“ (MusicBox.hr)
 
„Škura ura je jako topao album, kada ga se sluša zatvorenih očiju lako se otplovi u svijet odakle muzika dolazi, u čarobnu Istru koja je definitivno specifična pokrajina na ovim prostorima.“ (IstraIn)
 
INA Industrija nafte d.d. sponzor je ciklusa Lisinski srijedom.
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrtka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača, svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu prigovor@lisinski.hr.