Događanja

08.
svibnja 2024.
Srijeda u 20:00 sati
Mala dvorana

LISINSKI SRIJEDOM & IZVORIŠTA
ADAM SEMIJALAC I FIGE

Srijeda U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Rasprodano
Rasprodano
Prije i poslije koncerta pridružite nam se u predvorju Male dvorane na druženju uz Primarius Craft Pivovaru. Zaokružite ovaj glazbeni doživljaj uz vrhunsko craft pivo i slušaonicu. Kroz glazbeno putovanje svijetom vodit će nas Ana-Marija Zubčić iz Figa i Emir Fulurija (Izvorišta).
 
 
Adam Semijalac, donedavno poznatiji kao Bebè Na Volè, originalno je ime na glazbenoj sceni već dva desetljeća, tijekom kojih se istaknuo kao jedan od najvažnijih domaćih blues-gitarista, pjevača i autora. Svojim je albumima Time of great depression i Hate is a wonderful thing 2015. i 2018. privukao pozornost šire glazbene scene, da bi prošle godine dvama albumima predstavio originalnu stilsku viziju tradicijskoga glazbenog naslijeđa.
Prvi prošlogodišnji album Moje srce se reskoli album je s obradama narodnih pjesama koji je Adam snimio u suradnji s našom uglednom etnoglazbenicom Dunjom Knebl, dok je samostalan autorski album Ode dite izuzetno glazbeno djelo nadahnuto glazbenom baštinom i folklorom našega podneblja, koje je oduševilo i domaću i inozemnu publiku i kritiku. Na albumu je Adam odsvirao tradicijske instrumente dangubicu i bugariju na originalan, bluzerski način stvorivši dojmljivo glazbeno pseudonaslijeđe.
 
Album Ode dite objavljen je u svibnju 2023., a koncertnu promociju doživio je tek godinu poslije jer je sam album sniman u teškoj životnoj situaciji za Adama, koji je nakon operacije karcinoma štitnjače izgubio glas. Na albumu je uspio otpjevati sve pjesme, ali glas mu se nije dovoljno oporavio da bi mogao održati cjelovečernji koncert. Na ovom će ga koncertu stoga pratiti članice zadarskoga zbora Fige, s kojima je već nastupio prošle godine.
 
Lisinski srijedom & Izvorišta premijerno predstavljaju koncertnu promociju cijeloga albuma Ode dite vokalno osnaženoga glasovima Vinke Bedeković, Zrinke Džoić, Tine Mijolović, Ines Stefanovske i Ana-Marije Zubčić.
 
„Je li to blues? Je li to hrvatska narodna glazba? Je li to slide gitara? (Na ovo zadnje mogu odgovoriti: ne – to je dangubica, glazbalo s pet žica.) No neću pokušavati ovoj glazbi pripisati bilo koju kategoriju jer ona djeluje izvan njih. Najbliža usporedba koju mogu napraviti je s Blind Williejem Johnsonom – ali samo ako se preselio iz Teksasa da postane bard u Zagrebu." Ted Gioia, www.honest-broker.com
 
„Pjesme su zapravo nastale kao rezultat tog njegova istraživanja hrvatske autohtone glazbene baštine, u koju je proniknuo do te mjere da baš sve pjesme zvuče kao da su folklor koji je negdje pronašao i sada nam predstavlja. Njegovi su stihovi teški, opori i mračni, ali kao i većina pjesama iz naroda, govore o svakodnevnom teškom životu. Semijalac koristi najjednostavniji pučki način izražavanja koji kombinira s bluesom odsviranim na hrvatskim tradicijskim instrumentima. Taj eksperiment nije mogao bolje uspjeti tako da je doista nastalo izvanserijsko glazbeno djelo globalnog dosega." Dubravko Jagatić, Nacional
 
„Gotovo sve pjesme bezobzirno udaraju i ne pitaju ništa, to su jednostavne, katkad i politički nekorektne riječi koje iz minimuma kažu maksimum i to čine uglavnom dobro. Dodatan plus je raspored pjesama s jakim početkom (Kajanje), sredinom (Nije moje) i krajem (Ode dite)... Ode dite je album s bojom, okusom i mirisom, s bojom očaja čovjeka koji se bori jer više nema što izgubiti, s okusom ljute rakije i mirisom napuštenih sela." Zoran Tučkar, Ravno Do Dna
 
 
INA Industrija nafte d.d. sponzor je ciklusa Lisinski srijedom
 
 
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrtka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača, svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu prigovor@lisinski.hr.